Jednostavno, a genijalno

VIDEO K9: Naš sugrađanin Veljko Milković bavi se istraživanjem u oblasti dvostepenih oscilacija i upotrebe pogonskog klatna. Kako kaže za Kanal 9, njegov pronalazak je često osporavan i bilo je pokušaja da se pronalazak zataška. Međutim, konačno, ovaj pronalazak je našao svoj put do javnosti i cilj je ostvaren. Naime, naučnici i pronalazači uzeli su u razmatranje teorijski doprinos otkrića pozitivnih efekata pogonskog klatna. Osim toga, već su i neke kompanije počele da proizvode određene mašine koje funkcionišu po ovom principu.

514

Promene uvek donose reakcije, a što su promene veće, tim su reakcije jače, kaže Milković, navodeći da je njegov pronalazak uzburkao svetsku naučnu javnost, a da se danas, konačno, o njegovom pronalasku i govori i razmatraju se njegovi efekti od strane naučne javnosti.

“Radi se o krajnjoj jednostavnosti u upotrebi klatna. Klatno je isto što i ljuljaška. Imamo i ovaj spoj sa klackalicom, znači, sa dvostranom polugom. To smo svi koristili kao deca. E, ako se te dve stvari povežu, onda se dobijaju novi mehanički efekti, nešto što potpuno odstupa od pravila i što je široko primenjivo”, naveo je Milković.

Milković kaže da je eksperimentalno dokazao da su oscilacije korisnije i efiaksnije od rotacija, a zapravo u tome i jeste problem, jer kako, objašnjava naš sugrađanin, svi mehanizmi u polju energetike zasnovani su na rotaciji, poput, generatiora, pumpi i kompresora, koji koriste turbine, elise, rotore i zamajce, te se njegovim izumom iz osnova menja način funkcionisanja sistema.

“Veliki previd je napravljen u energetici i upravo to vodi ka ratovanju, jer su resursi veoma ograničeni. A ovde bi postojeće resurse mogli daleko bolje iskoristiti i, na svu sreću, eto da ima odjeka u svetu, tako da oni, da kažem, koji nisu bili raspoloženi da ovo podrže ili čak da ospore, čini mi se da nisu u potpunosti uspeli”, rekao je Milković.

Kao i za svaki pronalazak i njegovu širu primenu, pa tako i za ovaj pronalazak, potreban je novac, a novac su investitori trenutno usmerili u drugačije načine funkcionisanja sistema, objašnjava Milković, te je i tu potrebno neko vreme kako bi se situacija okrenula u korist dvostepenih oscilacija. Zahvaljujući internetu, naučna javnost širom sveta upoznala se sa radom našeg naučnika, te je njegov pronalazak konačno došao na naučnu scenu i o njemu se aktivno rasrpavlja na svetskim naučnim forumima, kaže Milković

Milkovićev pronalazak već je, prema njegovim rečima, zaživeo u Americi gde neke kompanije već proizvode pumpe koje rade po ovom principu, a zaitneresovane su i kompanije iz evropskih zemalja. Upotreba dvostepenih oscilacija 1000 puta umanjuje upotrebu snage kaže Milković, te je u tome i suština njegovog pronalaska, za koji se nada da će naći još veću primenu u svetu nauke i tehnologije, te da će se njime uštedeti značajne količine energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.