Jednake šanse za sve studente

VIDEO K9: Osobe sa invaliditetom svakodnevno su suočene sa brojnim preprekama, ali i višestrukim izazovima kada su u pitanju školovanje i zapošljavanje. Univerzitet u Novom Sadu sa svoje strane, trudi se da im olakša studiranje i omogući ravnopravne uslove za sve svoje studente.

0
198

Prema podacima Univerziteta u Novom Sadu osobe sa invaliditetom u Srbiji su u velikom broju neobrazovane, jer mali broj njih ima završenu srednju školu, a još manje visoko obrazovanje.

Svega 13% osoba sa invaliditetom u našoj zemlji je zaposleno. Nepristupačnost je jedan od razloga, ali i predrasude u opštoj populaciji koje još uvek postoje prema njima.

Univerzitet je u cilju poboljšanja uslova studiranja mladih sa invaliditetom izdao i vodič namenjen upravo njima. Podršku ovim naporima daje i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

“Samo tri posto studenata su zapravo u populaciji osoba sa invaliditetom. Moramo se boriti da to bude veći procenat. Moramo se boriti, naravno, glasovima onih koji će osetiti dobrobiti i ljubav svog okruženja. Mi iz Pokrajinskog sekretarijata zajedno sa Udruženjem studenata sa invaliditetom, našim Univerzitetom činimo taj korak koji je deo naše odgovornosti. Naravno, ono što će se desiti u budućnosti zavisi pre svega od naše sinergije, od ukupne podrške, jednom zdravom društvu, humanom društvu koje funkcioniše u komplementarnosti različitosti”, reči su prof. dr Zorana Miloševića, pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje.

Novosadski Univerzitet adaptirao je veliki broj svojih kapaciteta kako bi bio što pristupačniji ovoj kategoriji svoj studenata. U tu svrhu su im omogućeni servisi podrške, asistivne tehnologije i prilagođeno radno okruženje.

Rampe, liftovi za osobe sa invaliditetom, prilagođeni radni stolovi, štampač za Brajevu azbuku u čitaonici biblioteke, kao i druga vrsta prilagođene opreme na usluzi su mladima sa različitim vrstama invaliditeta kako bi im omogućili ravnopravne i dostojanstvene uslove studiranje.

“Bez obzira na invailiditet mogu postići velika dela u različitim poljima, jer samo ako imate hrabrosti da nešto započnete imaćete hrabrosti da to i završite. I ono što je veoma važno da nikada ne prestanemo da pomažemo jedni drugima, jer ono što činimo dobro drugima usrećiće i nas”, navela je Sanja Podunavac Kuzmanović, prodekanka za nastavu Univerziteta.

Postojići servisi podrške za studente sa invaliditetom se stalno unapređuju, kažu na Univerzitetu u Novom Sadu, ali se uvode i novine.

Sve te aktivnosti dovele su i do osnivanja Centra za informisanje i odnose sa javnošću u maju 2017. godine. Iz Univerziteta poručuju da se u Info-centru mogu dobiti sve potrebne informacije i podrška kada su pitanju studenti sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.