Jedinstvo, sloboda i zastava

VIDEO K9: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembar, kao zajednički praznik, uspostavljen je ove godine u Srbiji i Republici Srpskoj, u znak sećanja na proboj Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

0
28

Sve državne institucije i javni objekti danas su okićeni srpskim zastavama, u znak sećanja na heroje proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Praznik je po prvi put obeležen i u Čajetini iz koje je u Prvom svetskom ratu učestvovalo 3.500 boraca.

Među njima je bio i pukovnik Krsta Smiljanić iz Ljubiša, najvećim delom rata komadant Drinske divizije, kome su se Zlatiborci odužili podizanjem spomenika u parku pored Kraljevog trga na Zlatiboru.


“Sa ponosom se sećamo predaka iz naše slavne istorije i svim srcem se trudimo da budemo njihovi dostojni naslednici”, izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, dodajući da je upravo jedinstvo svih srpskih rodoljuba, ma gde se nalazili u matici i rasejanju, neophodan uslov za opstanak srpskog naroda i imena.


Sećajući se žrtve naših predaka, dodao je Stamatović, ne možemo a da se ne setimo i naredbe srpske Vrhovne komande uoči proboja Solunskog fronta: „Svi komadanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive.

Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu“.

Na čelu 140.000 srpskih vojnika (među kojima je bilo oko 25.000 dobrovoljaca) bio je vojvoda Živojin Mišić, dok je komadant proboja Solunskog fronta bio francuski general Franše d Epere, čije reči da „srpskog vojnika nije mogla da prati francuska komora sa konjanicima“ i dan-danas odzvanjaju u našim ušima, posebno kada se sećamo tih naših predaka, koji su nam doneli slobodu u kojoj i danas uživamo.

Mladi naraštaji koji predstavljaju našu budućnost bi trebalo da se sećaju i reči
tadašnjeg ministra spoljnih poslova SAD Roberta Lesinga koji je, oduševljen naletom srpskog vojnika na Solunskom frontu, rekao: „Kada se bude pisala istorija Prvog svetskog rata njen najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija.

Srpska vojska je učinila čuda od junaštva, a srpski narod pretrpeo je nečuvene muke i takvo požrtvovanje i hrabrost ne mogu proći nezapaženo – oni se moraju nagraditi“, zaključio je Stamatović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.