Jedinstveni svet blizanaca

VIDEO K9: U zgradi Rektorata univerziteta u Novom Sadu u subotu su se okupili roditelji blizanaca sa svojom decom kako bi obeležili Dan blizanaca, ali i učestvovali u istraživanju iz oblasti bihejvioralne genetike.

0
10

Dan blizanaca obeležen je dvodnevnom manifestacijom u organizaciji Centra za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu.

Uvodni dan je bio zapravo, onlajn događaj u okviru kojeg su istraživači, studenti i naučnici-volonteri predstavili najnovije rezultate i zanimljivosti iz oblasti bihejvioralne genetike, dok je u subotu manifestacija organizovana u zgradi Rektorata, uz poštovanje epidemioloških mera.

Za roditelje je upriličeno predavanje „Kako da pomognete svojim blizancima da budu jedinstvene osobe?“, a za najmlađe blizanačke parove je organizovana dečija predstava sa radionicom kao i kreativni kutak za zabavu koji su vodili studenti psihologije.

Ovom prilikom roditelji su mogli i da svoju decu upišu u registar blizanaca i učestvuju u istraživanju Centra za Bihejvioralnu genetiku koji trenutno predstavlja jedini centar u Srbiji koji se bavi naučno-istraživačkim radom u ovoj oblasti.

Prema rečima dr Željke Nikolašević, predavača na novosadskom Medicinskom fekultetu, fenomen povezanosti kod blizanaca zasnovan je na zajedničkom provedenom vremenu i tome što dobro znaju međusobne želje, potrebe, osećanja, te da je veoma važno ne upućivati ih isključivo jedne na druge. Zbog toga je cilj edukacije za roditelje bio da blizance nauče kako da ih okrenu društvu i sredini i to ne kao par, nego kao jedinke za sebe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.