Jedinstveni obrazovni broj za učenike

VIDEO K9: Deca u Srbiji će ubuduće na početku školovanja, odnosno već sa polaskom u vrtić, dobijati jedinstveni obrazovni broj, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

0
25

Đaci u pojedinim školama i deca u vrtićima dobili su Jedinstven obrazovni broj, JOB, koji će ih pratiti tokom školovanja.

Ostalim učenicima i studentima, koji su trenutno u vaspitno-obrazovnom sistemu, sukcesivno će stizati brojevi tokom školske godine.

JOB će ubuduće dobijati deca na početku školovanja, odnosno oni koji prvi put ulaze u sistem, a to znači već sa polaskom u vrtić.

Jedinstven obrazovni broj koji se sastoji od 16 karaktera – kombinacija brojeva i slova će, kažu nadležni, značiti obrazovnom sistemu, učenicima, ali i njihovim roditeljima.

Ovaj broj pojednostaviće procedure upisa u škole i na fakultete tako da neće biti potrebno dostavljanje brojnih dokumenata prilikom prelaska sa jednog nivoa obrazovanja na drugi.

JOB će se, prema informacijama iz Ministarstva prosvete, koristiti da se u Jedinstveni informacioni sistem u prosveti beleže svi podaci o učeniku – njihov ostvareni uspeh, nivo obrazovanja, šifre kvalifikacija, jezik na kojem su završeni prethodni nivoi školovanja, izborni programi, rad prema individualnom obrazovnom planu, ocene, položeni ispiti, pohvale i nagrade, izostanci, vladanje i izdate javne isprave.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.