Je li moguće ujediniti hrišćane?

VIDEO K9: Religijsko pitanje je osetljiva tema, naročito u višenacionalnim i multireligijskim sredinama, kakva je naša. Bog je jedan i Sveta knjiga je jedna, ali su njihova tumačenja različita, što stvara nesuglasice među ljudima različitih veroispovesti, rekao je prof. dr Radiša Antić u emisiji Press presek. Put koji vodi ujedinjenju hrišćana, smatra Antić, jeste povratak izvornom hrišćanstvu zapisanom u jevanđeljima.

0
466

Božićni i uskršnji praznici, koje hrišćani sa radošću obeležavaju širom sveta, u multinacionalnim sredinama, poput Vojvodine, slave se, uglavnom, u dva različita datuma, zavisno kako “padaju” u “julijanskom”, odnosno “gregorijanskom kalendaru”.

Prema rečima prof. dr Radiše Antića, Bog je jedan i Biblija svima ista, a do podela dovodi različito tumačenje Svetog pisma.

“Znači, zanimljivo je da postoji jedan Bog, ali postoje različita shvatanja. Te različite podele u hrišćanstvu su vezane za razne istorijske događaje i jako puno vremena bi uzelo govoriti o svim tim razlikama. Ali, ono što čini jedinstvo, što je jednako za sve hrišćane, to je ličnost Isusa Hrista”, kazao je Antić.

Upravo je ličnost Isusa Hrista zajednička tačka oko koje razjedinjene grane hrišćanstva imaju mogućnost okupljanja i zbližavanja, ocenio je Antić.

“On je osnivač hrišćanstva, on je temelj hrišćanske crkve, on je kamen na kome se zida ta čitava hrišćanska građevina i ja mislim da tu treba graditi jedinstvo. Kada bismo se svi, sa svim svojim različitostima, približavali Hristu, onda bismo bili bliži jedni drugima”, rekao je gost Press preseka.

Ističući značaj jedinstva, Antić je podsetio da je ujedinjenje hrišćana vekovna tema, naročito aktuelna danas, a da se za jedinstvo svih hrišćana molio se i sam Hrist. Jedini siguran put i način da se hrišćani ujedine jeste, prema njegovim rečima, ponovno vraćanje izvornom biblijskom hrišćanstvu. Jer istina je, smatra on, da postoje učitelji u hrišćanstvu koji ne uče Hristovu nauku.

“Naravno, svako tvrdi da je baš on u pravu, svako. Ali, ja mislim da jedini put, jer nema potrebe da hrišćani jedni druge optužuju, jedini put je da učinimo sve što možemo da upoznamo ličnost Isusa Hrista i da se vratimo izvornom hrišćanstvu, onom kakvo je to zapisano u jevanđeljima”, istakao je Antić.

Vernici su u stalnom traženju razloga za svoju veru, a mnogi su i verski neobrazovani i, iako sebe smatraju hrišćanima, znači, sledbenicima Isusa Hrista, malo ili nimalo znaju o njegovom učenju ili drugim biblijskim ličnostima, naveo je profesor dr Antić i zaključio da to stvara prostor za manipulaciju i može biti veoma opasno za narod koji sebe smatra hrišćanskim, a ne zna zašto veruje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.