JAZAS: Edukacijom protiv SIDE

VIDEO K9: Trenutno je u Srbiji registrovano više od 3.500 osoba sa HIV virusom, ali se sumnja da ih ima i više, dok ih je u samoj Vojvodini oko 250. Omladina JAZAS-a prethodnog meseca sprovela je kampanju u cilju edukacije i podizanja nivoa svesti mladih o rizicima dobijanja virusa HIV-a.

112

Tokom novembarske kampanje u okviru obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, Omladina JAZAS-a Novi Sad organizovala je niz aktivnosti kako bi skrenuli pažnju na prevenciju virusa HIV-a i informisali javnost o tome kako mogu da provere da li su zaraženi virusom.

“U toku novembarske kampanje organizovano je 53 edukacije u 8 različitih srednjih škola u Novom Sadu. To ukupno obuhvata oko 1 250 učenika i mi smatramo da je to veoma zadivljujući broj i nešto za poštovanje. Takođe, naši volonteri su samoinicijativno osmislili i sproveli jedno istraživanje o reproduktivnom zdravlju naših sugrađana. Ta anketa je okupila 1.500 ljudi, tačnije 1.494. Oni su odgovarali na tri kratka pitanja i na osnovu toga je sprovedena statistika koja će uskoro biti objavljena”, navela je Iva Ružić, volonterka JAZAS-a.

Kako je istakla, većina mladih zna šta su HIV i SIDA, ali ne znaju kako se ovaj virus, odnosno bolest prenosi. Najčešće greške su da se ona prenosi putem poljupca i dodira.

“Mislimo da je rešenje da se što više ljudi i što više mladih edukuje zato što naša zemlja ostaje na njima i ako oni to znaju, oni to mogu da prenose na buduće naraštaje. I tako možemo rešiti taj problem”, kazala je Ružić.

Edukacije školaraca pokazale su dobre rezultate. Edukatori prolaze obuku kako bi mogli da prenose znanje mladima i ove godine su nakon tri obuke 30 njih postali edukatori.

“Škole mogu da pošalju ili nama uput ili im mi pošaljemo da ih pitamo da li žele saradnju sa nama. Ukoliko žele, onda se dogovorimo za određene termine koji odgovaraju i nama i njima. Međutim, te edukacije se ne održavaju samo u novembru, već tokom cele godine. Pokušavamo što više da stignemo, mada opet ne može se sve ni stići. Uglavnom, ciljamo prvu i drugu godinu zato što su oni mlađi i njima to više treba, a treća i četvrta se isto ponekad nađe samo u manjem broju”, rekla je Ružić.

Svi koji sumnjaju da su zaraženi virusom HIV-a mogu da se testiraju u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine, Studentskoj poliklinici i Crvenoj liniji, ali i u prostorijama JAZAS-a. Ovo testiranje je besplatno i anonimno.

Od M2U00665.MPG do M2U00690.MPG

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.