Javni skup novinara, na potezu Vlada Srbije

VIDEO K9: Na Trgu slobode u Novom Sadu Grupa za slobodu medija organizovala je juče javni skup u kako bi upoznali javnost sa 13 zahteva koje su nedavno predali premijerki Ani Brnabić, a koji se tiču zaštite medijskih sloboda i bezbednosti novinara. Slične akcije istovremeno su održane u još četiri grada u Srbiji.

0
707

Novinari i predstavnici nevladinih organizacija upoznali su su građane sa zahtevima koje je delegacija novinarskih i medijskih udruženja predala Vladi Srbije, a u kojima se, kako kažu u Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine, nalaze rešenja za tešku medijsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi.

 

“Mi smo u utorak, delegacija novinarskih i medijskih udruženja bila je na razgovoru sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima Vukosavljevićem i Ružićem, gde smo u dvosatnom razgovoru razmenili mišljenja vezano za medijsku scenu, dostavili te zahteve i dobili obećanje da ćemo u roku od 10 do 15 dana dobiti obrazložene odgovore na naših 13 zahteva”, rekao je Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. 

Sami zahtevi, prema rečima Sejdinovića, sadrže nekoliko važnih aspekata medijske i novinarske profesije i ozbiljnih problema sa kojima se suočava, počev od bezbednog bavljenja novinara svojom profesijom.

“Odnosno, tražili smo da država i državni funkcioneri pod hitno prestanu da vode kampanju protiv novinara i medija koji ima nisu po volji, potom smo se, naravno, borili za radna prava novinara, jer, što se tiče novinarskih radnih prava, ona su važna kao i sva druga radna prava u zemlji, ali još možda za nijansu važnija, jer novinar koji je ucenjen svojim položajem na poslu ne može da se bavi svojom profesijom u skladu sa javnim interesom i novinarskim kodeksom, nego u skladu sa zahtevima vlasti i vlsnika”, kaže Sejdinović. 

Među zahtevima je između ostalog i, kako je naveo, zahtev za prestanak diskriminacije u finansiranju medija u Srbiji, kao i pritiscima kampanjama na, prema njegovim rečima, nepodobne medije, ali i o pravednijem konkursnom sufinansuranju gde, kako je rekao, postoji čitav niz ozbiljnih anomalija.

“Gde mediji koji se osnuju preko noći dobijaju ogromna sredstva, dok mediji koji postoje duži niz godina i koji imaju dovoljno iskustva i kapaciteta da rade u javnom interesu ne dobijaju ta sredstva, a recimo, takođe se dešava, što je potpuno suprotno sa podzakonskim aktima, da mediji koji kontinuirano, skoro svakodnevno krše novinarski kodeks, takođe dobijaju sredstva, za razliku od medija koji su profesionalni”, navode u NDNV. 

Skupovi, poput ovog u Novom Sadu, održani su i u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju, a Grupa za slobodu medija, koja okuplja oko 200 organizacija, novinarskih i medijskih udruženja, odlučila je da svoje sledeće akcije organizuje u skladu sa odgovorima koje očekuju da će dobiti od Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.