Javni čas na Keju žrtava racije

VIDEO K9: Javni čas o proterivanju 20.000 Novosađana u aprilu 1941. godine održan je danas kod spomenika "Porodica" u organizaciji Istorijskog arhiva Novog Sada.

0
9

U znak sećanja na događaje od aprila 1941. godine, kada su mađarske okupacione vlasti počele proterivanje civilnog stanovništva Novog Sada, na Keju žrtava racije, kod spomenika “Porodica”, u podne je našim srednjoškolcima održan prvi javni čas u organizaciji Istorijskog arhiva grada.

Ljudi koji su proterivani imali su od pet do petnaest minuta da se spreme i odu na skelu koja se nalazila upravo na mestu gde je održano današnje predavanje. Od 15. aprila do 4. avgusta 1941. proterano je više od 20.000 Novosađana koje su okupatorske vlasti označile kao potencijalnu opasnost i pretnju po javni red i bezbednost.

Današnje generacije, naročito one mlađe, nemaju  dovoljno razvijenu kuturu sećanja kada je reč o događajima i stradanjima za vreme Drugog svetskog rata u Novom Sadu i Bačkoj, smatraju naši sugrađani.

U cilju negovanja kulture sećanja da ovaj deo naše istorije, biće organizovano još javnih časova, rekao je direktor Istorijskog arhiva Novog Sada i podsetio da je u planu i formiranje memorijalnog centra u našem gradu koji će se baviti istorijom Drugog svetskog na našem području.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.