Javne nabavke usporavaju nabavku knjiga

VIDEO K9: Gradska biblioteka Novi Sad raspisala je tender za nabavku novih knjiga. O kakvim knjigama je reč, koliko je uopšte naša biblioteka sposobna da obnavlja svoj fond, ali i zašto biblioteke ne mogu u korak pratiti izdavanje novih knjiga, za Kanal 9 govori direktor Biblioteke u Novom Sadu, Dragan Kojić.

0
674

Bibliotekatrstvo je izuzetno razvijeno i visoko standardizovano i po domaćim i međunarodnim pravilima, te i nabavka knjiga mora biti u skladu sa njima, kaže direktor.

“Oni se otprilike svode na dve kategorije – ili jedna knjiga po upisanom korisniku godišnje, a s obzirom da Gradska biblioteka godišnje upiše oko 26.000 korisnika, to bi značilo bi trebalo toliki broj primeraka da kupimo za potrebe naših krorisnika, ili po principu pola knjige u odnosu na početni fond knjiga. S obzirom da Gradska biblioteka u Novom Sadu ima preko pola miliona knjiga, tačnije oko 530.000, to se opet svodi na istu onu cifru malo pre saopštenu”, naveo je Kojić.

Način na koji Gradska biblioteka dolazi do novih knjiga su najčešće kupovinom, otkupom ili poklanjenjem od strane Novosađana. Godišnje, kaže Kojić, Novosađani poklone Biblioteci od 4.000 do 6.000 knjiga, što nije zanemarljivo. Ipak, kako je naveo, najbolja je kupovina knjiga, jer u tom slučaju, biblioteka kupuje one knjige koje interesuju njene korisnike.

“Postoji takozvana institucija deziderata ili uprošćeno to je cedulja na kojoj iz celokupne mreže biblioteke a to je 26 ogranaka bibliotečki radnici zapisuju koje su to knjige koje naši korsoinici traže a mi ih nemamo. Onda to je ono što čujemo po najčitanijim knjigama kod izdavača poput top deset knjiga i na internetu možemo o tome da se izvestimo a mi imamo i jako dobru saradnju sa velikim brojem izdavača,s vim relevantnim, oni nam šalju svoje kataloge i tako dalje”, kazao je Kojić.

Gradska biblioteka, inače, dva puta godišnje nabavlja nove knjige – prvi put na Martovskom salonu knjiga u Novom Sadu i drugi put naSajmu knjige u Beogradu.

“To je uglavnom zadovoljavajući i dobar način za nabavku knjiga. Šta nije dobro? Moramo i to reći. To je taj Zakon o javnim nabavkama koji od nas traži da sprovodimo postupak javne nabavke za kupovinu novih knjiga i to nije dobro, to bitno slabi poziciju biblioteka, što nam treba otprilike šest meseci od kada se knjiga pojavi na tržištu do momemnta kada je mi možemo ponuditi zianteresovanim korisnicima, upravo zbog procedure postupka javne nabavke”, pojasnio je Kojić.

Ako se uzme prosečna cena knjige, za nabavku oko 26.000 knjiga potebno je oko 18 miliona dinara, kaže Kojić. Zahvaljujući sredstvima osnivača, odnosno grada Novog Sada, za ovu godinu Biblioteka je dobila novac za oko polovinu potebnog broja novih knjiga, ali ako se uzmu u obzir i drugi vidovi nabavke knjiga, direktor biblioteke zadovoljan je načinim i količinom nabavljenih knjiga.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.