Javna rasprava o novom Zakonu o apotekarstvu

VIDEO K9: Apoteke u Srbiji, naročito državne, zapale su u velike probleme. U najavi je donošenje novog zakona o apotekarstvu, a juče je završena javna rasprava. Hoće li novi zakon rešiti neke od problema apotekara, za Kanal 9 objašnjavaju predstavnici Farmaceutske komore Srbije.

0
1198

Trenutno je aktuelan Nacrt Zakona o apotekarstvu, a određene uredbe će pokušati da regulišu nelojalnu konkurenciju. Planirano je, između ostalog, formiranje jedinstvenog registra apoteka za teritoriju Republike Srbije, uvođenje geografskih i demografskih kriterijuma za otvaranje apoteka, izjednačavanje državnih i privatnih apoteka koje imaju potpisan ugovor sa RFZO po pitanju tendera za lekove i drugo.

Zakon je rađen po ugledu na evropske zakone. Prvo, biće propisana razdaljina koja mora postojati između apoteka, jer kako danas možemo videti, apoteke su uglavnom otvorene u okolini domova zdravlja ili medicinskih centra, ili na najprometnijim mestima. Apoteke, po novom zakonu, više neće moći da se otvaraju jedne pored drugih, već će minimalna udaljenost između njih biti 300 metara, tako da svakoj apoteci gravitira oko 4.000 stanovnika.

“Nije se došlo ni do tih 300 metara razdaljine između apoteke, niti 4.000 stanovnika kao neki kriterijum za otvaranje apoteke, slučajno, nego na osnovu svih iskustava tokom ovih godina i analize apotekarskih sektora u svim evropskim zemljama, naročito u zemljama u okruženju. Tako se došlo do nekih srednjih vrednosti koje egzistiraju u tim zemljama, broja stanovnika koji gravitira u jednoj apoteci, u proseku je oko 4.000, razdaljine između apoteka u evropskim zemljama su od 600 do 200 metara, tako da je kod nas, opet, uzet neki prosek od 300 m putnom mrežom, saobraćajno mereno između apoteka”, pojasnila je Jovanka Franeta iz Farmaceutske komore Srbije, ogranak Vojvodina.

Nacrt zakona predviđa i formiranje farmaceutske inspekcije, koja će preuzeti kompletan nadzor nad apotekarskom delatnošću. Iako se dosadašnji raspored apoteka kosi sa odredbama Nacrta Zakona o apotekarstvu, već otvorene neće biti zatvarane, jer zakon će važiti za apoteke koje će se tek otvarati.

“Sve apoteke koje su otvorene po sada važećem zakonu nema razloga za njihovo zatvaranje. Jedino što će morati da prilagode svoj rad u smislu kadra u smislu opreme u smislu prostoro novim zakonskim propisima ukoliko se zakon usvoji. Dosadašnji predlog je da to bude godinu dana za prilagođavanje svih ovih faktora”, navela je Franeta.

Javna rasprava je završena 2. februara, a radna grupa koja je radila na nacrtu zakona sada ima zadatak da razmotri sve sugestije i primedbe i predloge. Nakon toga, kako se procenjuje, za oko mesec dana bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, navodi Franeta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.