Javna rasprava o Linglongu bez javnosti

VIDEO K9: Javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike Linglong u Zrenjaninu održana je danas u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Ispred Zavoda je ostalo 50-ak aktivista koji iz protesta što ne mogu svi da prisustvuju diskusiji, nisu želeli ni da ulaze u zgradu.

0
61

Pedesetak građana, mahom aktivista iz Zrenjanina, okupilo se ispred zgrade Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kako bi prisustvovali drugoj po redu Javnoj raspravi o uticaju na životnu sredinu fabrike pneumatika Linglong u Zrenjaninu.

Prva rasprava je, tvrde Zrenjaninci, bila iscenirana farsa, jer ih je policija sprečila da prisustvuju. Ovoga puta, dodaju, došli su sa namerom da postavljaju pitanja.

Pitanja su, međutim, Zrenjaninci postavljali ispred ulaza u Zavod. Pedesetak građana bilo je, prema rečima organizatora, previše da bi se mogle ispoštovati sve epideimiološke mere u sali. Zrenjaninci su bili jednoglasni – ili svi ulaze ili neće ući.

Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI) izjavio je da, ukoliko ne prisustvuju svi zainteresovani, javna rasprava nije sprovedena u skladu sa zakonom. Suprotno, međutim, smatraju organizatori.

Medijima je, bar s početka, ulaz u salu bio dozvoljen samo sa ugašenom kamerom, na što su Zrenajninci oštro protestovali. Međutim, novinari su, uz nekoliko građana, na kraju bili jedini prisutni u sali Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Okupljeni građani ostali su isperd zatvorenih vrata i potpisivali podneske da im nije omogućeno da prisustvuju javnoj raspravi.

U studiji, koju su na samoj raspravi predstavili projektanti objašnjeno je da bi uticaj fabrike guma, odnosno dva miksera na koja se studija odnosi, bio minimalan.

Podsetimo da je prva javna rasprava na ovu temu održana u septembru prošle godine, a ishodom Zrenjaninci nisu bili zadovoljni.

Kineska fabrika pneumatika Linglong zapošljavaće 1.300 radnika i proizvoditi 13 miliona guma godišnje. Radi se o investiciji vrednoj 800 miliona evra a kamen temeljac položio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu 2019. godine.

Od početka, ovu fabriku prate kontroverze kada je u pitanju njen negativan uticaj na prirodu a na taj problem skrenule su pažnju i brojne ekološke organizacije širom zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.