Javna rasprava o Danu Vojvodine sutra u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Sutra će, u utorak, 17. aprila, u Novom Sadu biti održana javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana Autonomne pokrajine Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.

438

Javna rasprava o Nacrtu odluke i datumima od značaja za Vojvodinu biće održana sutra u kino sali Muzeja Vojvodine u Dunavskoj ulici 37.

Govoriće, kako je najavljeno, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, istoričar prof. dr Ljubomirka Krkljuš, direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.

Nacrtom te odluke predloženo je da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština, održana u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Takođe je predviđeno da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prethodne dve javne rasprave održane su u Rumi i Zrenjaninu, a početak sutrašnje u Novom Sadu zakazan je za 11 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.