Javna rasprava na Nacrt zakona o kulturi

VIDEO K9: Nakon Subotice, javna rasprava o Nacrtu zakona o izmeni i dopuni zakona o kulturi održana je danas i u Novom Sadu. Primedbe i predloge na ovaj zakon zainteresovani mogu dostaviti ministarstvu kulture i informisanja do 22. aprila.

0
458

Izmene i dopune zakona o kulturi trebale bi da poprave stanje u ovoj oblasti i stvore optimalna rešenja prilagođena potrebama kulturnog sistema, kažu u resornom ministarstvu.

U Pokrajiskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje podsećaju i da je prva izmena Zakona o kulturi iz 2009. usvojena je 2016. godine, a ovom koja je planirana bi se dodatno zadovoljile potrebe kulturne javnosti.

“U interesu je svih kulturnih aktera i to je bio i cilj i namera pri pozivu za ovu javnu raspravu, da se odazove što veći broj svih kulturnih aktera sa čitave teritorije AP Vojvodine da zaista uzmu aktivno učešće u ovoj javnoj raspravi, obzirom na značaj koju ova javna rasprava ima u odnosu na donošenje ovakvih izmena i dopuna zakona u kulturi. Sada je prilika da ponovo, osim tih nekih kozmetičkih promena u samom zakonu, da uvrstimo i zaista neke ključne instance koje su neophodne”, rekla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Ključne izmene, kako je rekla, odnose se na dobijanje nacionalnih priznanja, inspekcijski nadzor u oblasti kulture i na poslove vezane za proces digitalizacije ustanova.

“Kada su u pitanju nacionalna priznanja, to će se regulisati posebnim pravilnikom koji će odrediti tačno kako će se ta prizna dodeljivati, ograničen je broj, inspekcijski nadzor je ono šro je neophodno kulturi, sve oblasti u Srbiji, uključujući sport, imaju svoj inspekcijski nadzor. U kulturi je postojao inspekcijski nadzor do 2005. godine i mi to sada želimo da vratimo, da bi država imala bolju zaštitu kulturnog nasleđa i obezbedila bolje uslove za rad umetnika u Srbiji”, naveo je Dejan Masliković iz Ministarstva kulture.

Što se procesa digitalizacije tiče, on neće biti lak, ali je, kako je naveo, uloga kako republičke, tako i Pokrajinske vlade je da taj proces učini što dostupnijim ustanovama kulture.

Naredna javna rasprava biće održana 8. aprila u Nišu, a završna u Beogradu četiri dana kasnije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.