JAPAN PREDSTAVIO NAJVEĆI RATNI BROD

737

Japan je u utorak predstavio svoj najveći ratni brod od Drugog svetskog rata, nosač helikoptera sa pistom dugom skoro 250 metara, dizajniran za 14 helikoptera.

Japanski zvaničnici su naveli da će brod biti korišćen za nacionalnu odbranu, posebno od dejstava podmornica i u nadgledanju granične oblasti, kao i za transport osoblja i zaliha prilikom eventualnih prirodnih katastrofa, poput razarajućeg zemljotresa i cunamija 2011.

Mada je brod, koji je tehnički razarač, u funkciji od 2009, predstavljen je u trenutku kada su Japan i Kina u sporu oko nekoliko malih ostrva izmedju južnog Japana i Tajvana.

Već mesecima, brodovi obe zemlje sprovode patrole oko spornih ostrva, koja se u Japanu zovu Senkaku, a u Kini Djaojutai.

Tenzije zbog tih ostrva, ali i kineska pojačana potrošnja na odbrambenu i vojnu modernizaciju, uticali su na sve više poziva u Japanu da ta zemlja poboljša svoje mornaričke i vazduhoplovne snage.

I Japan i Kina i Tajvan polažu pravo na pomenuta ostrva.

Neki stručnjaci smatraju da bi novi japanski brod u budućnosti mogao da bude korišćen za lansiranje borbenih aviona ili drugih letelica koje imaju sposobnost da poleću vertikalno, što bi bilo svojevrsno odstupanje od dosadašnje politike, jer Tokio do sada nije radio na proizvodnji vlastitih nosača aviona, zbog ustavnih ograničenja, koja zabranjuju njegovoj vojsci da ima napadačku ulogu, prenosi “Beta”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.