Japan odlučio da radioaktivnu vodu iz Fukušime ispušta u more

Japan je odlučio da, nakon prerade, počne ispuštanje u more radioaktivne vode iz oštećene atomske centrale Fukušima uprkos protivljenju lokalne zajednice i zabrinutosti koju su izrazile susedne zemlje.

0
2

Kabinet premijera Jošihidea Suge doneo je ovu odluku, deset godina nakon najveće nuklearne katastrofe u Japanu.

Očekuje se da će Tokijska elektrodistribucija za dve godine početi da ispušta vodu u more, prenela je agencija DPA.

Operator elektrane uskladištio je preko 1,2 miliona tona vode u više od 1.000 velikih cisterni u centrali. Kompanija navodi da će 2022. godine ponestati prostora za cisterne, ali lokalni zvaničnici i stručnjaci tvrde drugačije.

U elektrani su se istopila tri od šest reaktora kada su je u martu 2011. godine pogodili zemljotres i cunami. Operator od tada neprestano sipa vodu u tri oštećena reaktora radi hlađenja atomskog goriva. Na licu mesta vrši se prerada kontaminirane vode naprednom tehnikom, ali se iz nje ne može ukloniti radioaktivni tricijum.

Vlada i operator tvrde da tricijum nije štetan po ljudsko zdravlje u niskoj koncentraciji.

Građanska komisija za nuklearnu energiju iz Tokija saopštila je da Vlada „striktno treba da izbegne ispuštanje tricijuma u okolinu, jer je tricijum i dalje radioaktivan materijal“.

Vladina odluka kritikovana je u zemlji i inostranstvu. Hiroši Kiši, šef Udruženja japanskih ribara, rekao je da je ispuštanje kontaminirane vode „potpuno neprihvatljivo“ i da ova organizacija „ulaže snažan protest Vladi“. (Agencije, Srna)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.