Januarske penzije veće za 6%

VIDEO K9: Penzionere bi u januaru mogla da obraduju primanja uvećana za oko 6 procenata, saopštio je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

8

Januarske penzije biće uvećane u skladu sa „švajcarskom formulom” čime će biti nastavljeno unapređenje standarda penzionera i u 2021. godini, kako je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U saopštenju ministra Zorana Đorđevića se navodi da je ukupno povećanje penzija u periodu 2012-2021. godine 30,9 odsto, odnosno da će penzioneri koji su imali primanje od 20.000 dinara 2012. godine, imaće 27.499 dinara, a oni koji su iomali 30.000 dinara, primiće 39.284 dinara.

Kako kaže, zahvaljujući uspostavljenoj fiskalnoj disciplini, obezbeđen je stalni rast visine penzija kroz redovna usklađivanja, a takođe su uvedene i dodatne isplate penzionerima, ali bez narušavanja održivosti sistema.

Dodaje da se pored toga jednokratne isplate jednom godišnje isplaćuju još od 2016. godine, te je za pet godina po tom osnovu isplaćeno penzionerima 38,3 milijarde dinara, što je ukupno po penzioneru 22.000 dinara.

Ministar Ðorđević, kako prenosi ministarstvo, izjavio je da je zahvaljujući svim merama preduzetim u proteklom periodu i postignutim ekonomskim rezultatima, “sigurno da će osnova koja je postignuta i trend rasta koji se beleži u broju zaposlenih i povećanju plata, a time i u naplati izvornih prihoda Fonda, omogućiti da bude ostvaren zacrtan plan da u 2025. godini prosečna penzija iznosi 440 evra”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.