Jačanje privredne saradnje Vojvodine i Republike Srpske

VIDEO K9: Udruženje Srpski krajevi po prvi put je organizovalo Kongres privrednika srpskih krajeva sa porukom "Poslujmo zajedno, budimo jači". Prema rečima organizatora, cilj ovoga skupa je intenziviranje saradnje svih privrednih subjekata sa teritorija na kojima živi srpski narod.

254

U Novom Sadu održan je prvi Kongres privrednika srpskih krajeva u organizaciji udruženja Srpski krajevi na kojem su učestvovali predstavnici i privrednici iz Vojvodine i Republike Srpske, ali i regionalnih i lokalnih zajednica i udruženja.

Na Kongres su došli i predstavnici srpskih opština u Federaciji BiH i rubnim područjima Republike Srpske.

Predsednik udruženja Srpski krajevi Slaviša Rujević kazao je da je do sada rađeno na očuvanju kulture i tradicije, kao i na objedinjavanju srpskog kulturnog prostora, a ovim kongresom je učinjen i korak dalje u povezivanju ne samo privrednika, nego i lokalnih i regionalnih zajednica, kao i predstavnika civilnog sektora svih srpskih krajeva.

“Nama je u interesu da se privreda razvija kako na teritoriji APV tako i na teritoriji Republike Srbije, ali i svugde gde živi naš narod. Jer samo jaka i stabilna privreda označava jaku i stabilnu državu, ali i svih krajeva gde živi srpski narod”, rekao jeBranislav Bandić ispred Pokrajinskog sekretarijata za privredu.

Učesnici su naglasili da je reč o povezivanju dva prostora putem jačanja ekonomske saradnje i poboljšanju budućih investicija.

“Šta reći o ovakvom jednom skupu koji pre svega ima za cilj jačanje ekonomskih potencijala naših prostora, koji ima za cilj podsticanje i razvoj ekonomije na našim prostorima nego da skup zavređuje pažnju i mi u Republici Srpskoj i ja sam danas ovde pre svega da kažem šta su to investicioni potencijali u Republici Srpskoj, šta je to što se može investirati u Republici Srpskoj”, naveo je Mlađen Cicović, šef Predstavništva RS u Srbiji.

Kako je rečeno, opštine u Republici Srpskoj imaju veliki turistički i poljoprivredni potencijal, ali i veliku stopu nezaposlenosti, a ovakvi skupovi mogu da doprinesu smanjenju tog broja.

“Nadam se da je ovo tek jedan početak saradnje privrednika iz Republike Srbije, odnosno iz APV-a sa srpskim krajevima zapadno od Drine, tačnije sa zapadno-krajiškim opštinama Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac. Sama ideja ovakvog skupa otvara prostor za saradnju na mnogim poljima, prvenstveno u oblasti privrede, poljoprivrede i turizma”, kazala je Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

“Nadam se da ću uspostaviti neku saradnju, da ćemo imati neke razgovore o ulaganju privrednika kod nas, u naše krajeve. Ponudićemo ono što ja imam, privredne kapacitete, šta mogu ja ponuditi, a na njihovoj strani da pokušaju da odradimo nešto za interes i njihov i naš”, rekao je Milan Grbić, načelnik opštine Petrovac.

Upoznavanje kapaciteta lokalnih zajednica moguće je jedino putem redovnih kontakata i razmene ideja posebno na polju privrede i poljoprivrede.

Zato se učesnici nadaju postizanju i širenju saradnje među različitim lokalnim zajednicama, a posebna pažnja posvećena je razvoju lokalnih zajednica u kojima je ugrožen opstanak srpskog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.