Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji

VIDEO K9: Konferencija „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji - Nordijska iskustva“ organizovana je danas u Novom Sadu pod okrilјem Nordijskog saveta ministara, ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske, u partnerstvu sa Privrednom komorom Vojvodine i Skupštinom AP Vojvodine. Glavna tema skupa bila je upravljanje bio otpadom u Srbiji, a u okviru cirkularne ekonomije.

0
38

Cirkularna ekonomija predstavlja regenerativni ekonomski sistem, u okviru kojeg se proizvodni resursi, otpad i energenti bitno umanjuju, a to se postiže usporavanjem, zaokruživanjem i produžavanjem životnih ciklusa u proizvodnji.

Ovaj vid društveno-odgovorne prozivodnje itekako je zastupljen u zemljama Evropske unije, a jedan od lidera cirklularne ekonomije su države Skandinavije.

U Srbiji, međutim, najveći deo otpada danas završava na deponijama, koje su uglvnom nesanitarne, što predstavlja veliki rizak, ne samo na nacionalnom, već i na globalnom nivou.

Ovaj problem prepoznala je i Privredna komora Vojvodine koja je oformila Savet za cirkularnu ekonomiju.

Kako bi se što adekvatnije pristupilo ovoj temi, važno je analizirati iskustva zemalja koje su lideri u ovom polju ekonomije što je bila i glavna tema konferencije održane pod nazivom “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva”.

Skup je organizovan pod okriljem Nordijskog saveta ministara, ambasada Danke, Finske, Norveške i Švedske, u partnerstvu sa pokrajinskom Privrednom komorom i Skupštinom Vojvodine.

Predsednik pokrajinske skupštine, Ištvan Pastor, istakao je da je cirkularna ekonomija moderna i aktuelna tema, te dodao da je pred Srbijom mnogo posla u kojem je pomoć nordijskih zemlja dragocena. Cirklurnu ekonomiju on objašnjava kao krug između prozivodnje otpada i proizvodnje i naglašava da je to proces vraćanja u normalnost.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, istakao je ovom prilikom da je otpad jedan od najvećih problema u našoj zemlji, ali da ga treba posmatrati kao prednost i bogatstvo.

Ambasadorka Danske u Srbiji, Suzan Šajn, navela je da je važno da Srbija sa linearne ekonomije pređe na cirkularnu, odnosno, da se ne drži samo koncepta prozivodnje i bacanja, već da se proizvodi reickliraju i ponovo koriste. Bitan faktor u ovom procesu je, prema njenom mišljenju, edukacija najmlađih.

Konferencija “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva” će, nakon Novog Sada, biti organizovana i u Kragujevcu, Nišu i u Beogradu.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.