Jača veza Rektorata i Muzeja Vojvodine

VIDEO K9: Između Rektorata Univerziteta u Novom Sadu i Muzeja Vojvodine danas je potpisan Protokol o saradnji. Tim Protokolom su, kako je istaknuto, na viši nvo podignute dugogodišnje veze između ove dve naše značajne institucije.

0
817
Sporazum o saradnji, koji su potpisali rektor Univerziteta i direktor Muzeja Vojvodine, omogućiće unapređenje dosadašnje saradnje kroz zajedničku realizaciju budućih aktivnosti od obostranog interesa.
Time će biti podignute na viši nivo njihove dugogodišnje veze, kao i međusobna stručna usavršavanja.
“Verujem da ćemo već iduće godine imati dva značajna oblika saradnje. To je organizovanje jedne izložbe posvećene školovanju srpskih učitelja, a to je istorija od 240 godina, kao i organizovanje jednog naučnog skupa koji će biti posvećen obeležavanju stogodišnjice Prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. Ovaj sporazum ima svrhu i da omogući studentima i gostima Univerziteta u Novom Sdau da na lakši način i češće posećuju Muzej Vojvodine i sagledaju to kulturno blago koje mi čuvamo i izlažemo”, rekao je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine. 
Saradnja sa vodećim institucijama u oblasti kulture za Univerzitet u Novom Sadu je izuzeno važna, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola o saradnji, koje je ova ustanova do sada potpisala i sa Maticom srpskom i Galerijom Matice srpske.
“Pre svega mi, pored one izvorne misije koju imamo kao visoko-obrazovna i naučna institucija, nastojimo da oblikujemo vrhunske intelektualce od naših studenata i naših mlađih kolega i smatramo da je veoma važno da imamo priliku da im predstavimo istorijsko nasleđe koje se čuva u našim vodećim institucijama u oblasti kulture”, naveo je prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.
Novosadski Univerzitet takođe ima veoma razvijenu bilateralnu i multilateralnu saradnju sa velikim brojem vodećih univerziteta u svetu, zbog čega je, prema njegovim rečima, važno da kolege iz drugih zemalja vide naše kulturno nasleđe i veoma dobro organizovane institucije poput ovih sa kojima Univerzitet ima potpisane sporazume o saradnji.
“Najzad, svesni smo činjenice da objedinjavanjem potencijala koje imamo kao institucije na zajedničkim projektima, kako naučnim, tako i razvojnim, možemo postići mnogo više rezultate”, kazao je rektor. 
Protokol o saradnji je, inače, prethodnica izložbe „Norma – 240 godina obrazovanja srpskih učitelja“, koja će u prostorijama Rektorata Univerziteta biti realizovana u maju sledeće godine od strane Muzeja Vojvodine i Pedagoškog fakulteta u Somboru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.