Izveštaji usvojeni, VANUK neustavan

VIDEO K9: Prošlogodišnje poslovanje Fonda "Evropski poslovi", Pedagoškog zavoda i sada već bivšeg VIP fonda bili su teme današnje sednice Skupštine Vojvodine. U dnevni red 12 sednice Skupštine AP Vojvodine uvršćeno je i sedam tačaka iz oblasti zdravlja, među kojima se nalazi donošenje posebnog programa iz oblasti javnog zdravlja, a govorilo se i o temema koje nisu bile na dnevnom redu. Jedna od njih je Vojvođanska akademija nauka i umetnosti.

0
603

Izveštaji o radu pokrajinskig fondova našli su se danas na meti opozicije, koja je kritikovala poslovanje VIP fonda i Evropskih poslova, te su poslanici Srpske radikalne stranke glasali protiv, navodeći da ne žale što se VIP fond ugasio, ali da ni ne vide nikakvu korist o novonastale Razvojne agencije Vojvodine, kojoj je ovaj fond pripojen.

“Tvrdnje predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića o tome kako će novoformirana Razvojna agencija Vojvodine imati presudan značaj na ekonomski razvoj pokrajine, predstavljaju jeftinu političku demagogiju, maštariju i običnu šarenu lažu”, rekao je Đurađ Jakšić, šef poslaničke grupe SRS.

Jakšić smatra da je nova Razvojna agencija paralelna institucija, jer se delokrug njenog rada preklapa sa nadležnostima pojedinih pokrajinskih sekretarijata i zato su glasali protiv njenog osnivanja.

“Nikakvu konkretnu korist neće imati građani Vojvodine od formiranja još jedne agencije koja će se finansirati iz Pokrajinskog budžeta”, smatra Jakšić.

Radikali se zalažu i za ukidanje svih agencija i fondova kojih je, prema njihovim rečima, preko 200, a obavljaju posao koji je u nadležnosti drugih organa i troše novac poreskih obveznika.

Za razliku od radikala, demokratska opozicija, DS i DSHV, podržala je u pokrajinskom parlamentu izveštaje fondova i programe rada unapređenja zdravlja u Vojvodini. Ipak su i oni imali određene primedbe na pojedine teme, poput, kako su naveli, “netransparentan izbor predstavnika APV u Briselu”

“On nikakve stručne, niti bilo kakve druge uslove nije zadovoljio i bilo kakve reference ima, osim onoga što se priča u javnosti da je u kumovskim vezama sa sekretarom za lokalnu samoupravu za međunaregionalnu saradnju i regionalni razvoj. Dakle, ako je to bila referenca, onda DS tvrdi da će glasati protiv takvog načina rada”, kazao je Nenad Borović, zamenik šefa poslaničke grupe DS i DSHV.

Poslanička grupa SPS i Jedinstvena Srbija je zabrinuta za program rada Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u kom se govori o smanjenoj vakcinaciji dece koja, prema njihovom mišljenju, nije detaljno pojašnjena.

“Opasnosti od toga su vrlo velike. Bez obzira što postoje određene komplikacije da nam se sada počinju pojavljivati zarazne bolesti za koje smo mislili da smo ih iskorenili. Argumentova ću to, recimo morbili, male boginje se pojavljuju kod odrasle populacije”, rekao je Pavle Budakov, šef poslaničke grupe SPS.

Zato je ova poslanička grupa tražila da Institut organizuje javnu raspravu na tu temu. Pozicija se obratila novinarima sa pitanjem koje nije bilo na dnevnom redu skupštinske sednice.

“Povod mog obraćanja danas je odluka Ustavnog suda Srbije od 22. maja kojom se utvrđuje da Pokrajinska skupštinska odluka o osnivanju Javne ustanove Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture nije u saglasnosti sa Ustavom Srbije”, naveo je 
Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS.

Jovanov je rekao da su oni od početka na to ukazivali i da se ovom odlukom dokazuje da Ustavni sud vodi računa o neustavnim odlukama bivših pokrajinskih vlasti.

Na sednici Pokrajinske skupštine većinom glasova pozicije usvojene su sve tačke dnevnog reda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.