Izveštaj Pokrajinskog ombusmana pred odborima Skupštine AP Vojodine

VIDEO K9: Godišnji izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2018. godinu podržalo je danas na zajedničkoj sednici nekoliko odbora Skupštine Vojvodine.

0
270

Odbori za zdravstvo, socijalnu politiku, rad, demografsku politiku i društvenu brigu o deci, za poljoprivredu i za nacionalnu ravnopravnost, održali su svoju zajedničku sednicu na kojoj su upoznati sa Godišnjim izveštajem Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za 2018. godinu.

Odbori su u razmatranju izveštaja posebnu pažnju posvetili onim delovima izveštaja koji se odnose na njihove nadležnosti i delokrug rada.

“Novi Ombudsman je u poslednjih nekoliko godina sproveo veliki broj aktivnosti na temu edukovanja građana o svojim pravima, šta mogu da urade kada im neka prava nisu omogućena, kada su im uskraćena , kako da se obrate Ombudsmanu, kako da se obrate na pravi način i da pokušaju da dobiju prave odgovore. Mislim da je stanje u oblasti obaveštenosti građana sve veća i veće i da naši građani u Vojvodini sada imaju sve više i više informacija o tome kako da svoja prava zaštite , kako da traže da se ona ispune i da, naravno, dobijaju sve više prave odgovore i rešenja za svoje probleme”, rekao je dr Predrag Matejin, šef Odbora za zdravstvo.

U izveštaju stoji da je prethodnoj godini institucija Ombudsmana u svom radu posebnu pažnju posvetila unapređenju ljudskih i manjinskih prava, prava deteta i unapređenju rodne ravnopravnosti.

U izveštaju su, između ostalog, predstavljene aktivnosti Pokrajinskog ombudsmana, prikupljene i obrađene informacije o radu organa uprave i o primeni propisa, praćenju procesa donošenja pokrajinskih skupštinskih odluka i vršenju nadzora nad radom organa, o uočenim nedostacima, kao i o preporukama i predlozima upućenim u cilju efikasnijeg rada uprave i poboljšanja položaja građana u odnosu na organe uprave.

“Ono što je karakteristično za rad ombudsmana u poslednje vreme, a što pokazuju rezultati iz prethodnih godina, jeste uvećanje broja pritužbi, odnosno predmeta, koje ombudsman vodi po sopstvenoj inicijativi. Dakle, ne čeka obraćanje samih građana, već često iz drugih izvora saznanja, a tu su nam, naravno, najzahvalniji saveznici mediji, pokreće samostalno te postupke, tako da, u odnosu na ukupan broj predmeta koje je vodio u oblasti zaštite prava deteta, taj broj iznosi čak jednu trećinu”, naveo je Milan Dakić, zamenik Pokrajinskog ombudsmana za prava deteta.

Odbori su u svom zaključku, predložili Skupštini, koja zaseda u četvrtak, da obavi raspravu o izveštaju Pokrajinskog zaštitnika građana i da se upozna sa tim dokumentom i radom Ombudsmana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.