“Izuzetne žene Srbije” u KS Svilara

VIDEO K9: Predstavljanje poslednjeg od deset murala posvećenih izuzetnim ženama Srbije u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" najavljeno je za sutra u novosadskoj Kulturnoj stanici Svilara.

0
14


U Kulturnoj stanici Svilara će u sredu od 18 časova biti održana debata i predstavljanje poslednjeg od deset murala posvećenih izuzetnim ženama Srbije, koji je nastao u okviru istoimenog projekta Ambasade Kraljevine Holandije, Centra za ženske studije i Kulturnog centra Grad.

Cilj projekta “Izuzetne žene Srbije” je podizanje svesti građana o ženama koje su kroz istoriju naše zemlje odigrale važne uloge u različitim oblastima, od medicine, kulture, arhitekture do sporta, borbe za ljudska prava i tako doprinele emancipaciji i jačanju položaja žena u društvu.

Centar za ženske studije je uradio istraživanje na osnovu kojeg su identifikovali deset žena čija dostignuća žele da predstave i proslave, pre svega u njihovim rodnim mestima ili tamo gde su stvarale i radile, a potom i u celoj zemlji.

Jedna od njih je Vera Crvenčanin Kulenović, prva žena koja se bavila filmskom režijom i scenaristikom u Jugoslaviji, a pored toga i glumom, dramaturgijom i pozorišnom režijom.

Mural posvećen Veri Crvenčanin Kulenović oslikala je street art umetnica Sara Milojević na stambenoj zgradi u ulici Maksima Gorkog broj 37 u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.