IZRAELSKA POLICIJA UPALA NA BRDO hRAMA, BLIZU DŽAMIJA AL AKSA

535

Izraelska policija upala je danas na Brdo hrama u jerusalimskom starom gradu, gde se nalazi džamija Al Aksa, nakon što maskirani ljudi bacali kamenice na posetioce i policajce, javljaju izraelski mediji.

Bezbednosne snage pod okružnim komandirom Josijem Parientem su rasterale napadače. Policija nije koristila opremu za rasturanje nereda, niti je bilo izveštaja o povredama.

Oni koji su bacali kamenice su pobegli u džamije, a bezbednosene snage su ostale napolju.

Brdo hrama, kako to sveto mesto zovu Jevreji jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi, sveto je i za muslimane jer se tamo nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

U blizini je Omarova džamija i Arapi to mesto zovu Haram al Ssarif, Uzvišno utočište.
U vreme nereda na putu za Jerusalim policija je zaustavila destine autobusa sa arapskim vernicima koji su krenuli na Haram al Šarif. Policija ih je vratila, verujući da im je namera bila da izazovu nerede.

Jerusalimska policija je juče završila pripreme za jevrejsku Novu godinu koja se slavi 5. i 6 septembra.

Hiljade policajaca, graničcara i dobrovoljaca razmešteno je u jerusalimskom starom gradu i širom istočnog Jerusalima radi održavanja reda i zbog bezbednosti posetilaca i vernika.

Policija će obezbedjivati sva turistička i sveta mesta, kao i sinagoge i šoping centre u gradu.

U poslednjih nekolko nedelja povećana je napetost zbog poziva radikalnih Arapa da se zaštiti Haram al Šarif od Jevreja i da im se ne dopusti da tamo idu.

Jerusalimska policija uhapsila je utorak vodju Islamskog pokreta šeika Raeda Saleha pod sumnjom da je nedavno huškao na nasilje, optuživši Izrael da je odgovoran za vatru u džamiji Al Aksa i da hoće da zapali arapski svet, prenosi Blic.

Njemu je posle saslušanja zabranjeno da udje u Jerusalim u narednih 180 dana.On mora da se drži na 30 kilometara daljine od svetog grada, uz depozit od oko 10.000 dolara. Pošto je odbio te uslove, danas će se saslusanje nastaviti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.