Izrada Strategije razvoja kulture Novog Sada

VIDEO K9: Dokument neophodan u apliciranju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. ali i za bolje funkcionisanje kulturnog razvoja mogao bi već u junu da se nađe pred odbornicima. Reč je o Strategiji razvoja kulture Grada Novog Sada, dokumentu koji će jasno definisati budući pravac u razvoju kulture u našem gradu.

726

Strategija razvoja kulture Novog Sada je dokument čija izrada je u toku, a radi se na period od 10 godina. U izradi učestvuje celokupna javnost, ustanove kulture, udruženja i nevladin sektor, kaže Vanja Vučenović, član Gradskog veća za kulturu.

Prema njegovim rečima, najvažnije je obaviti istraživački deo posla i napraviti presek aktuelnog stanja kulture u Novom Sadu, šta su potrebe, problemi, kako građani vide današnju kulturu grada i koje su njihove sugestije o tome šta bi trebalo poboljšati i kako učiniti kulturne sadržaje dostupnijim.

“Mislim da je sazrelo vreme da Grad Novi Sad dobije ovakav dokument iz razloga što više nije moguće, koliko god mi strateški vodili kulturu i pokušavali da je uvedemo u neke normalne okvire, ipak, mislim da je potrebno to da ozvaničimo jednim formalnim dokumentom oko koga bi se svi okupili i koji bi bio obavezujući za sve. Dakle, kako za nas koji vodimo kulturu, tako i za one koji je konzumiraju i one koji rade tu produkciju u kulturi, a govorimo o nevladinom sektoru, odnosno udruženjima”, rekao je Vučenović.

Vučenović navodi da će strategijom biti definisano šta je važno za Novi Sad i u skladu sa tim će se podržavati projekti i biti opredeljivana sredstva iz budžeta.

“Moram da kažem da je prošlo vreme i trend da se kultura posmatra kao izdržavano lice i da bude prostor za različite vrste zloupotreba, odnosno sredstva koja se daju za kulturu. Ovo je način da predupredimo i da sprečimo sve to i da se jasno odredimo da ćemo finansirati i podržavati sve ono što jeste kvalitet u gradu i ono što može bitno da utiče na pojačavanje i poboljšanje kvaliteta kulturne ponude u gradu”, kazao je Vučenović.

Predlog Strategije razvoja kulture Novog Sada trebalo bi u junu da se nađe pred odbornicima Skupštine Novog Sada, čemu će prethoditi javne rasprave, dodao je Vučenović.

Nakon donošenja strategije, ona će biti predata Evropskoj komisiji na odlučivanje, čime će biti ispunjena još jedna od obaveza Novog Sada u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.