Izostala mera zaštite deteta

VIDEO K9: U tragičnom slučaju koji se dogodio 4. oktobra u Vršcu, kada je otac ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim presudio sebi, izostala je koordinacija svih nadležnih ustanovam, a lokalni Centar za socijalni rad je prioritet usmerio na majku, bez procene rizika deteta i bilo kojih mera njemu, posebno kad je reč o toku sudskih postupaka, rečeno je danas na konferenciji za medije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova koji je izvršio nadzor rada ovog centra.

0
48

Sve institucije su zakazale u slučaju ubistva dvogodišnje devojčice u Vršcu, rečeno je na konferenciji Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji je izvršio nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Vršcu. Ovaj sekretarijat, kako je rečeno, iniciraće smenu direktorke tog centra.

Centar za socijalni rad u Vršcu, prema rečima Vuletića, nije znao za presudu kojom je počinilac zločina osuđen za nasilje u porodici i na uslovnu kaznu od godinu dana, ako tri godine ne ponovi delo, kao ni da mu je određeno obavezno psihijatrijsko lečenje na slobodi. O tome su saznali, naglasio je, nakon tragičnog događaja.

30. aprila ove godine majka ubijene dvojčice prvi put je prijavila policiji nasilje, koje je, prema njenim rečima, trajalo od kraja 2017. godine, a i istog dana obavešten je i Centar za socijalni rad koji je tada preuzeo sve neophodne mere u zaštiti žrtve nasilja. Sve vreme dete je živelo s oba roditelja i nije bilo u evidenciji centra kao žrtva, naveo je sekretar. On je dodao i da je dan nakon tragedije, Osnovni sud u Vršcu na zahtve Centra izdao potvrdu koja ide u prilog tome da nije pokretan postupak za razvod braka.

Vuletić je dodao da se ne sme zanemariti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste nakon pokretanja sudskih postupaka ili donošenja sudskih presuda te se u tim situacijama mora ojačati zaštita žrtve i potencijalnih žrtvi, odnosno dece. Podsetimo, 4. oktobra Marko B. Iz Vršca ubio je svoju dvogodišnju ćerku, a zatim se obesio.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.