Izmene Zakona o zabrani diskriminacije

VIDEO K9: Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije trebalo bi da se dobiju jasnije odredbe, veće kazne i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi, rečeno je tokom društvenog dijaloga o predlozima za izmene i dopune tog Zakona, koji je danas održan u Beogradu.

0
24

Tokom društvenog dijaloga o predlozima za izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, održanog u Beogradu, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, navela je da su same izmene tema i društvenog dijaloga i na radnim grupama, a da su za sada unete i odredbe kojima se zabranjuje diskriminacija nacionalnih manjina.

Izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kako je rekla, trebalo bi da se dobiju jasnije odredbe, veće kazne i širi spisak onih na koje se diskriminacija odnosi.

Podsetila je da je Zakon o zabrani diskriminacije u našoj zemlji teško donesen i naglasila da, ako se ulože napori u primenu Zakona nakon javne rasprave onda će Srbija biti zemlja u kojoj će mnogima biti mnogo udobnije da žive, jer će se osećati pravednije.

Na nacrtu dopuna i izmena Zakona o diskriminaciji radila su zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvo pravde.

Maja Popović, ministarka pravde, podsetila je da je Zakon o izmenama i dopunama krivičnog zakonika stupio na snagu 1. juna 2017. godine, a da je tada uvedeno krivično delo polno uznemiravanje.

Prema njenim rečima, od stupanja na snagu do 31. januara 2021. godine, prijavljeno je 737 lica za to krivično delo. U toku je sprovođenje 589 istraga, a podignuto je 136 optužnih akata, dok su sudovi u Srbiji doneli 95 osuđujućih presuda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.