Izmene Zakona o turizmu reguliše putovanja i smeštaj

VIDEO K9: Da li će se i u predstojećoj sezoni godišnjih odmora ponavljati priče o prevarenim i izigranim putnicima kojima su pojedine turističke agencije, prevoznici ili domaćini upropastili godišnji odmor? Zakon o turizmu i ugostiteljstvu pretrpeo je izmene u cilju bilje zaštite putnika i turista, a o ovim izmenama u Novom Sadu upoznati su privredni subjekti i ugostitelji.

0
875

Povodom izmene Zakona o turizmu i ugostiteljstvu koji je nedavno stupio na snagu, u novom Sadu je održan okrugli sto za privredne subjekte i pružaoce turističkih i ugostiteljskih usluga sa teritorije Južnobačkog upravnog okruga.

Tom prilikom je istaknuto da su novim zakonom o turizmu i ugostiteljstvu predviđene izmene u vezi sa visinom depozita, polisom osiguranja, uslugama limo servisa, ali i privatnog smeštaja putnika i turista.

“Jedna od važnih novina ovih propisa je da cena turističkih putovanja mora biti jedinstvena. Nema više skrivenih troškova, da putnik plati aranžman 1000, a kasnije kad dođe u agenciju još neke takse, dakle, cena je jedinstvena. Predvideli smo koji su to delovi programa putovanja koji se nakon zaključenja ne mogu menjati, između ostalog, smeštajni kapacitet. Čest je slučaj da se neposredno pred put menja smeštajni kapacitet”, istakla je Radoslava Rončević, načelnica Turističke inspekcije Novi Sad.

Namera novog Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu je da putnike maksimalno zaštiti od nepomenutih dodatnih troškova putovanja, kao i nepredviđenih promena smeštaja, u kom slučaju će agencije sada morati da vraćaju putnicima punu cenu uplaćenog aranžmana.

Novi zakon donosi i nove propise u oblasti privatnog smeštaja u stanovima, vikendicama, kućama i apartmanima.

“U prethodnom zakonskom rešenju je izdavanje moralo da se vrši preko nekog registrovanog privrednog subjekta ili neke turističke agencije, što je pričinjavalo problem fizičkim licima, zašto je to rešenje bilo takvo, zato što je taj privredni subjekat preko kojeg se stan izdavao moralo da izda propisani račun. U novom propisu račune će izdavati fizičko lice, račune će izdavati fizičko lice, zakonom je propisano šta račun treba da sadrži, izdaće račun korisniku i to je to”, kazala je Rončević.

Načelnica gradske turističke inspekcije podsetila je da je novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu stupio je na snagu 22. marta ove godine, a njime bi u potpunosti trebala biti regulisana prava putnika u turističkim agencijama, kao i prava građana pri iznajmiljivanju privatnih smeštaja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.