Izmene zakona o jeziku i pismu

VIDEO K9: Nakon više od 20 godina u Srbiji je urađen izmena i dopuna Zakona o jeziku i pismu, koji se trentuno nalazi u Skupštinskoj proceduri. Tim povodom u Novom Sadu održan je stručni skup na kome se govorilo o ovim izmenama, a kao najvažnija istaknuta je ta što je sada konačno Zakon usklađen sa Ustavom, te da se ovim izmenema ostvaruje poštovanje Ustava.

964

Član 10. Ustava Srbije propisuje da da je službeni jezik u Srbiji srpski jezik, a službeno pismo ćirilica.

Izmenama zakona sada je do detalja uređena upotreba jezika i pisma, naročito u sferi službene upotrebe.

“Prvi put u jednom zakonu u Srbiji razdvaja se službena i javna upotreba – to je bila neka vrsta baštine iz komunisitičkog doba, zapravo razlikovanje službene i javne upotebe. Javna upoterba ukoliko je društveno verifikovana i ukoliko se odnosi na društvenu upotebu jezika je istovremeno i službena upotreba i ona zahvata sve sfere u kojima država ima uticaja na jezik i pismo – od škola, državne administracije, naziva firmi, deklaracija … znači apsolutno sve”, naveo je prof. dr. Miloš Kovačević, lingvista.

Dobra strana ovog zakona je što predviđa i kaznenu politiku za one koji ga ne budu poštovali, kaže Kovačević.

“Propisane su tačno kazne za neispisivanje na ćirilici. Znači svako ima pravo individualno da krositi koji god hoće jezik i pismo, ali u službenoj upotrebi tamo gde stoji većinski jezik kao jezik Republike Srbije, i pismo većinskog jezika koji se mora znati i to je jedna od najbitnijih stvari koje zakon takođe propisuje Nema države na svetu u kojoj manjina može govoriti samo svojim jezikom. Ako ste u Nemačkoj, vi morate znati nemački”, kazao je Kovačević.

Organizator skupa je Udruženje Ćirilica u kome navode da od 2006. godine od donošenja poslednjeg Ustva Repubilike Srbije, latinica više nije u upotebi, uz podsećanje da ona jeste bila u upotrebi tokom postojanja SFRJ.

“To je moj jezik, to je naš jezik, ja imam taj jezik i tako mi je regulisano, dozvolite da ga tako i koristim, a ne da uvek i stalno neko nepšto podmeće i onda kaže e pa vidi ovi su nacionalisti. Ne! Pa to moraš braniti svoj jezik i drago mi je što je ova komisija pri Ministarstvu kulture su osnovali gde če zakonskim odredbama sada regulisati. Izgleda da narod ne može da nešto shvati i prihvati i da to što jeste i da tako radi. Setimo se kaiševa za kola – dok god nisu počele kazne, dotle niko nije hteo da vezuje se kaišem”, naveo je Petar Jaćimović iz Udruženja “Ćirilica”.

Takođe, kako je rečeno, izmenama zakona propisuje se i preciznija službena upotreba manjinskih jezika.

1 KOMENTAR

  1. Bože kako se svi nacionalisti lako okupe na jednom mestu i siluju narod. Grammar nazi je u ovom slučaju tek razvojna faza.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.