Izmena Zakona o psihoaktivnim supstancama

VIDEO K9: Danas je održana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim supstancama. Na loše strane predloga ukazali su proizvođači i uvoznici industrijske konoplje kao i članovi udruženja koji se zalažu za medicinsku upotrebu kanabisa.

0
1257

Same izmene i dopune Zakona su, na više javnih rasprava u više gradova, preznetovane od strane Mnistarstva zdravlja.

Prozivođači i uvoznici konoplje se oštro protive nacrtu tog Zakona jer, kako navode, industrijsku konoplju sa minimalnim postotkom THC-a stavlja u red sa indijskom konopljom – marihuanom.

“Zašto nam je uošte palo na pamet da predložimo takav zakon? Zato što mi ovde ne branimo članove, mi ovde treba da branimo zakon po članovima, ovde o članovima ne treba pričati. Zašto – zato što ceo koncept ne valja, znači potrebna je seča od korena, jednostavno nov predlog zakona se mora uraditi. Zato što ovo, ja ne znam na osnovu čega je doneto. Ako pričamo o informacijama od pre 50 godina, znači da imamo gadan problem”, istakao je Jan Privizer, proizvođač industrijske konoplje.

Kako navode predstavnici iz Ministarstva zdravlja, predlog izmena i dopuna Zakona o psihoaktivnim supstancama je u skladu sa zakonodavstvom EU.

“Verovatno vam je poznato da je 27. decembra 2014. godine Vlada Republike Srbije usvojila strategiju sprečavanja zloupotreba droga za period od 2014. do 2021. godine. Njen prateći akcioni plan takođe obuhvata period od 2014. do 2017. Ovaj strateški dokument je u skladu sa strategijom EU za borbu protiv droga i akcionim planom EU za borbu protiv droga. Polazeći od činjenice da je konzumacija narkotika u porastu u Srbiji poslednjih godina, akcenat se stavlja na prevenciju zloupotreba droga”, pojasnila je Dragana Vujičić, pomoćnik ministra zdravlja.

Jedna od izmena i dopuna jeste i da se doda član 4a koji glasi: U Ministarstvu se organizuje rad Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga, koji će vršiti poslove koordiniranja, analiziranja, prikupljanja analiza, itd.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.