Izmena Zakona o političkim strankama do septembra?

VIDEO K9: U okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama, u Skupštini Vojvodine održan je okrugli sto na kojem je prisustvovalo više od 40 učesnika.

0
185

U zgradi Skupštine Vojvodine u petak je održan okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama održan je u Skupštini Vojvodine.

Na skupu je o temi govorilo više od 40 učesnika. Javna rasprava traje do 31. maja, sa ciljem da se stručna javnost i zainteresovani građani upoznaju sa tekstom Nacrta, kao i da daju predloge, sugestije i komentare.

“Ovaj zakon je praktično u upotrebi od 2009. godine i u njegovoj desetogodišnjoj primeni došlo se do potrebe da određene stvari budu preciznije rešene, kako kod inicijative za osnivanje političke stranke, administrativnih rokova za podnošenje te inicijative, obaveze kako podnosioca, tako i administativnog organa za registrovanje te stranke, pa sve do momenta gašenja odnosno brisanja iz registra”, rekao je državni sekretar Ivan Bošnjak.

Predložene izmene koje su u vezi sa usklađivanjem sa Zakonom o opštem upravnom postupku, odnose se, kako je rekao, na obaveze državnih organa da u postupcima između sebe razmenjuju podatke koje imaju u posedu, čime se osnivači stranaka oslobađaju nepotrebnih troškova, a proces osnivanja stranke ubrzava i olakšava.

“Drugi deo zadatka ove radne grupe bio je da usaglasi odredbe ovog zakona sa novim sistemskim zakonom o opštem upravnom postupku, čime se od državnih organa očekuje da besplatno razmenjuje sve one podatke koji su sadržani u javnim registrima, te na taj način olakšaju i u ovom segmentu političkog organizovanja svim zainteresovanim stranama da sa što manje administrativnih prepreka da učestvuju u političkom životu”, dodao je Bošnjak.

Nakon javne rasprave u Novom Sadu, kako je najavio, u Beogradu će 28. maja biti održana još jedna na ovu temu.

“Time će se ispuniti i potreba za razmenom ideja sa javnošću. Nakon toga zasedaće ponovo radna grupa, usvojiti deo konstruktivnih predloga, na sve one koji budu došli u međuvremenu i tokom ove javne rasprave, a nakon toga ući u proceduru mišljenja, usvajanja u vladi i očekujemo da se i samo zakonsko rešenje uskoro nađe pred narodnim poslanicima”, kazao je Bošnjak.

Na okruglom stolu u okviru javne rasprave učestvovali su i pokrajinski poslanici, predstavnici akademske zajednice, profesori Pravnog fakulteta, predstavnici Pokrajinske izborne komisije i Grada Novog Sada.

Bošnjak očekuje da će se predlog Zakona o političkim strankama naći pred poslanicima već u junu ili septembru ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.