Izmena spornog zakona: Granica za dobijanje punog iznosa naknade za porodilje biće spuštena na godinu dana

Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje, u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu "Novosti".

0
109

Izmenama važećeg zakona koji trenutno propisuje da je za puni iznos “bolovanja” neophodno 18 meseci neprekidnog rada, tu će granicu skratiti za trećinu.

Još jedna novina povoljna za žene sa visokim primanjima, prema pisanju Novosti, jeste to što će im prosek na porodiljskom odsustvu biti obračunavan na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri, što će im praktično omogućiti da prime pet republičkih proseka.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Prema istraživanju portala “Bebac”, više od 13.000 mama u Srbiji oštećeno je primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snazi oko godinu dana, šo znači da je svakoj trećoj mami umanjena zarada u odnosu na onu koju bi primala po starom propisu. (021. rs, Novosti)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.