Izložba “Umetnost migracija” u Galeriji Matice srpske

"Migracije u umetnosti, umetnost migracije" naziv je izložbe koja će sutra zvanično biti otvorena u Galeriji Matice srpske. Reč je o analizi fenomena migracija kroz umetničku formu, kroz koju je istaknut i migracioni identitet Novog Sada, kao grada koji danas nosi titulu Evropske prestonice kulture.

0
52

Migracije nisu fenomen od juče. Istorija nas uči kako su naši preci migrirali kako bi, u potrazi za hranom, preživeli. Kako bi preživeli i danas, u 21. veku, ljudi migriraju – zbog rata, u potrazi za boljim životom, pa i u potrazi za hranom. Migracije su tako postale stalan fenomen koji je dobio i svoje umetničke okvire.

“Migracije u umetnosti, umetnost migracija” naziv je izložbe koja će, u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, sutra zvanično biti otvorena u Galeriji Matice srpske. Kako ističe upravnica Galerije, Tijana Palkovljević Bugarski, reč je i postavci koja je istovremeno i nacionalna i evropska, istorijska i aktuelna.

Po prvi put na jednom mestu biće prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti, Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti poput El Greja, Marka Šagala, kao i savremenih umetnika, Mladena Miljanovića, Rene Redle i drugih. Ideja autora izložbe je da, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, kroz umetnost pokušaju da posmatraju i ispitaju ovaj globalni fenomen.

Iz Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, poručuju da svaka prestonica kulture pre svega treba da preispita svoj identitet, kako bi o njemu adekvatno govorio. Zbog toga su, ističe direktor Fondacije, Nemanja Milenković, migracije važna tema i za Novi Sad i za čitavu Evropu.  

Autorstvo ove izložbe potpisuju mr Danilo Vuksanović, msr Jelena Ognjanović i Luka Kulić.

Izložbu će zvanično sutra u 19 časova u Galeriji Matice srpske otvoriti ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.