Izložba u čast Anastasa Jovanovića

VIDEO K9: Anastas Jovanović bio je obdareni umetnik, prvi srpski litograf, jedan od prvih srpskih fotografa i jedan je od prvih fotografa u svetu. Povodom obeležavanja 200 godina od njegovog rođenja, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu iz svojih zbirki.

0
656

Anastas Jovanović rođen je 1817. godine u Bugarskoj, gde je stekao osnovno obrazovanje, a potom školovanje nastavio u Beogradu.

Sa uspehom se ogledao u litografiji, fotografiji, slikarstvu i primenjenoj umetnosti, a najveći deo Jovanovićevog opusa čine portreti.

“Anastas Jovanović, primetićete na izložbi, najviše je portretisao ljude. Najviše portreta ima u njegovom umetničkom delu i to je portretisao bukvalno sve ljude iz svog okruženja: javne ličnosti, obične ljude, članove vladarskih porodica. Posebno je bio u dobrim odnosima i prijateljskim i saradnik sa vladarskom porodicom Obrenović, tako da u mnoštvu portreta koji su posvećeni knezu Mihailu, kneginji Juliji, videćete na izložbi, tu ima portreta Vuka Karadžića, Njegoša, Milice Stojadinović Srpkinje, Ilije Garašanina, Đure Daničića, Branka Radičevića i mnogih, mnogih drugih”, rekla je Silvija Čamber, autorka izložbe.

Budući da je iza sebe ostravio bogat opus, izložba je koncipirana tako da se na početku može videti izbor od nekoliko Jovanovićevih crteža iz oblasti slikarstva i likovne umetnosti. Sledi serija litografija po kojima je i najpoznatiji, a zatim serija fotografija.

“Ono što takođe posebno treba istaći, jeste da je Anastas Jovanović autor prve najstarije fotografije Petrovaradinske tvrđave. Poznavaoci njegovog dela pretpostavljaju da je nastala oko 1850. godine i ta fotografija se može pogledati na izložbi. Ona se danas čuva u Muzeju grada Beograda. To nije jedina fotografija Petrovaradinske tvrđave. Nakon te godine, ili otprilike u to vreme, nastale su još neke fotografije, malo drugačijom tehnikom, kako se već fotografska umetnost razvijala, nastale su još neke fotografije Petrovaradinske tvrđave”, navela je Čamber.

Jovanović je umro u 1899. godine u Beogradu, a njegova kći Katarina zabeležila je njegove reči kratko pred smrt: “Šteta, šteta! Sve je bilo tako interesantno, sve me je toliko interesovalo, a sada je sve prošlo.”

Izložbu o Anastasu Jovanoviću možete pogledati do 18. maja u javnom katalogu Biblioteke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.