Izložba svadbenih običaja u Muzeju grada

VIDEO K9: U Muzeju grada otvorena je izložba pod nazivom "Hajde, brate, kupi svate - srpska svadba". Izloženi su odevni predmeti i predmeti korišćeni u skladu sa običajima od XVIII do XX veka.

0
393

Svadba predstavlja običajnu i pravnu radnju u formiranju bračne zajednice između dvoje ljudi suprotnog pola.

Svadba predstavlja važan deo čovekovog života, kao što je i novo rađanje. Priča o srpskoj svadbi je priča o srpskom identitetu, o odnosu prema tradiciji, o srodničkim i porodičnim relacijama, o transformaciji obrednih rituala, o mladima i o ženi, kažu u Muzeju grada Novog Sada.

“Izložba je posvećena pre svega svadbenim običajima koji su održavani vekovima kod stanovništva u Vojvodini. Teritorijalno smo se opredelili za teritoriju Vojvodine, sve oblasti iz Srema, Bača i Banata, a vremenski do drugog Svetskog rata. Izloženo je preko 300 originalnih predmeta, pratimo svadbene običaje od trenutka upoznavanja momka i devojke”, navela je Dušanka Marković, autorka izložbe.

Neki od običaja prikazani su scenski. Na izložbi su, kroz predmete, scenske elemente, fotografije i tekstove, objašnjeni brojni svadbeni običaji i data njihova tumačenja. Najveći deo eksponata pripada fondu Muzeja grada Novog Sada, a deo je preuzet iz drugih muzeja, galerija, arhiva, ali i privatnih kolekcija.

“U okviru izložbe svakog utorka imamo “muzejska prela” na kojima spremamo jednu devojačku spremu, koju ćemo 18. aprila pokloniti jednoj devojci koja već ima zakazano venčanje. Svakog utorka se održava nešto drugo”, rekla je Marković.

Posetioci ovu interesantnu izložbu mogu da pogledaju do 18. aprila u Muzeju grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.