Izložba “Slike prolaznog sveta” u GMS

VIDEO K9: U Galeriji Marice srpske postavljena je izložba "Slike prolaznog sveta. Odnosi francuskog i srpskog intimizma", a posetioci večeras mogu da čuju stručno tumačenje izložbe.

0
563

Na izložbi su predstavljena umetnička dela srpskih slikara prve polovine XX
veka, koji su prema svom viđenju na platno preneli francuski intimisti.

Odnos francuskog i srpskog intimizma tema je i večerašnjeg stručnog tumačenja izložbe od strane Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske.

“Ona će u stvari pričati, kroz ovu neku vrstu tumačenja, o srpskim umetnicima koji su tokom 30. i 40. godina odlazili u Pariz na školovanje, u centar praktično umetnosti i kulture, tadašnje cele Evrope i sveta i tamo su videli i bili pod uticajem brojnih francuskih umetnika poput Bonara i drugih sličnih umetnika, koji su težili ka tom intimističkom načinu slikarstva i od njih poneli određene pouke i uopšte tematske prikaze, koje su zatim preneli na svoja platna tokom 30. i 40. godina u Srbiju”, rekla je Jelena Ognjanović, kustoskinja Galerije Matice srpske.

Slikarstvo francuskog intimizma utemeljeno je u jedinstvenom vizuelnom kodu koji prerasta u izraz posebnih psiholoških, porodičnih i ličnih situacija umetnika. Ono je njihov odgovor na stvarnost koja ih je ugrožavala i iz koje su se povlačili u dom kao jedino utočište.

“Izložba je namenjena svim posetiocima, od onih najstarijih i oni koji poznaju većn u napred likovnu umetnost, do onih koji su čisto ljubitelji umetnosti ili su znatiželjni da upoznaju srpsku modernu umetnost, a s druge strane za decu smo pripremili male igrice koje na ulazu u samu izložbu mogu da uzmu i da rešavaju različite zadatke, kako bi se bolje upoznali sa ovom izložbom, a usput i igrali”, navela je Ognjanović.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta, do kada će posetioci imati više prilika da čuju stručna tumačenja o ovoj postavci.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.