Izložba “Sa Feliksom Kanicom po Srbiji”

VIDEO K9: U izložbenom paviljonu zgrade Rektorata danas je otvorena izložba pod nazivom "Sa felikom Kanicom po Srbiji".

1383

Izložba je posvećena austrougarskom putopiscu, arheologu i etnologu Feliksu Kanicu koji je prvi u Nemački svet doneo informacije i slike o Srbiji i srpskom narodu. 

Feliks Filip Emanuel Kanic rođen je u Budimpešti 2. avgusta 1829. godine, kao sin jevrejskog fabrikanta. Prvo se bavio muzikom, a onda slikarstvom i postao dobar crtač.  Studirao je umetnost na Bečkom univerzitetu. Najviše je slikao akvarelom i tušem. Od 1858. godine putovao je po južnoslovenskim krajevima – Dalmaciji, Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Makedoniji. Posebno je pažljivo beležio arheološke i geografske podatke i pravio dobre ilustracije arhitektonskih ostataka, crkava i ljudi.  Putujući po ovim krajevima postao je etnolog južnih Slovena.
“Ova izložba je značajna zbog toga što je Filip Kanic prvi među Nemački svet doneo informacije i slike o Srbiji i srpskom narodu.”, kaže Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma.
Evropi su njegovi radovi bili zanimljivi jer su prikazivali malo poznato područje. Posle putovanja po Srbiji Kanic je objavio dva dela manjeg obima: “Rimski nalazi u Srbiji” i “Srpski vizantijski spomenici”, a jedno od njegovih najznačajnijih dela i vrhunac arheoloških istraživanja je Rimska studija u kojoj se zalagao da se spreči uništavanje kulturnog blaga. 1969. godine u Lajpcigu je izdao Istorijsko-etnografske studije sa putovanja 1859-1868 u kome je na preko 700 strana, sa mnogobrojnim ilustracijama,predstavio Srbiju, njen narod i istoriju. Na Univerzitetu ističu da je ova izložba samo jedna u nizu kojima se želi ukazati na značajne ličnosti iz naše istorije.
“Mislimo da Feliks Kanic nije toliko poznat javnosti i mislimo da je ovo način da se predstvi novosadskoj publici. On je čovek koji je izuzetno zaslužan za ovo područje koje je odlično poznavao, ima značajna odlikovanja tako da iz tog razloga smo smatrali da je to bitno.”, izjavio je prof. dr Saša Orlović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu
Feliks Kanic je u svojim delima objekte opisivao troslojno: prvo je opisivao lokaciju, zatim istorijski aspekt, dok je treći deo sadržao podatke o trenutnom stanju. Kanic je sarađivao sa srpskim naučnicima toga doba, Jankom Šafarikom, Jovanom Gavrilovićem i mnogim drugima od kojih je sakupljao podatke za svoj rad. Bio je kraljevski ugarski savetnik i vitez austrijskog ordena Franje Josifa, nosilac medalje za nauku i umetnost, nosilac srpskog Takovskog ordena i ordena Svetog Save, kao i počasni član Kraljevske saksonske akademije nauka. Preminuo je u Beču, 8. januara 1904. godine.
Svi zainteresovani posetioci koji žele da se upoznaju sa njegovim delima mogu posetiti izložbu do 31. marta u izložbenom paviljonu zgrade Rektorata Univerziteta u  Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.