Izložba “Portreti i sećanja” u Muzeju Vojvodine

Izložba "Portreti i sećanja" biće otvorena u četvrtak, 19. februara u Muzeju Vojvodine.

431

Izložba će prikazati preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta.

Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma preživelih Holokausta i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, iIlustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta.

Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušali su da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije.

Više informacija možete naći na vebsajtu www.jevrejipamte.org ili ako pošaljete e-mail sa pitanjima na adresu [email protected]

Otvaranje izložbe je u 19 časova. Izložba će trajati do 15. marta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.