Izložba “Plavi april” u NSDKC

VIDEO K9: Treća po redu izložbe radova omladine sa autizmom, pod nazivom "Plavi april" otvorena je juče u galerijskom prostoru Novosadskog dečijeg kulturnog centra.

0
14

Postavku izložbe “Pavi april”, koja je juče otvorena u galeriji Novosadskog dečijeg kulturnog centra, čine radovi 17 autora, uzrasta od 10 do 34 godine, nastali na slikarskoj i grafičkoj radionici koje tradicionalno organizuje Društvo za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ovo je treća po redu izložba radova omladine sa autizmom u organizaciji ovog Društva.

“Prva nedelja aprila je obojena plavom bojom a ova umetnička izložba skretanjem pažnje na probleme dece obolele od autizma, ali i na probleme njihovih roditelja sa kojima se oni svakodnevno susreću”, rekla je ovom prilikom članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić.

Ona je dodala da su sredstva za podršku deci sa autizmom obezbeđena u okviru sredstava namenjenih svoj deci sa smetnjama u razvoju i njima je omogućen besplatan boravak za decu predškolskog uzrasta i decu i omladinu u ŠOSO „Milan Petrović” sa domom učenika, personalna asistencija, dodatna socijalna podrška, besplatan prevoz, učenje na daljinu, servis za rehabilitaciju i oporavak i drugi vidovi podrške.

Prema informacijama Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, autizam je danas sve prisutniji i u odnosu na protekle godine beleži porast.

Ovo stanje je dijagnostifikovano jednoj od 68 osoba, što znači da u Evropi danas živi oko 7 miliona osoba sa autizmom, u Srbiji oko 68.000, a u Novom Sadu više od 4.000.

“Ove godine, uz slogan “Nismo nevidljivi”, fokusirani smo na ciljeve koji naglašavaju da je neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom Srbije i živele srećnim i ispunjenim životima”, izjavila je Zorana Bijelović predsedniva Upravnog odbora Društva za podršku osobama sa autizmom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.