Izložba perkusionih pištolja i revolvera

VIDEO K9: Perkusioni pištolji i revolveri iz zbirke Vojnog muzeja izloženi su u Muzeju Grada Novog Sada u Dunavskoj ulici. Izložbu autora Vuka Obradovića koja je otvorena sinoć, posetioci će moći da pogledaju do 16. oktobra.

0
983

Izloženo je 35 najreprezantativnijih i najznačajnijih primeraka perkusionih pištolja i revolvera iz zbirke Vojnog muzeja. Pištolji su evropske proizvednje i prate ih zanimljive priče. Iz takvih pištolja i revolvera se branila čast na dvobojima, koristili su ih kauboji i heroji divljeg zapada, ali i, one male, dame koje su ih nosile u ručnim torbicama. Iz perkusionog pištolja izvršen je atentat na Abrahama linkolna.

Perkusioni sistem paljenja oružja samo je jedna od stepenica razvoja ručnog vatrenog oružja. Sistem paljenja na kremen preovladavao je čitavih 300 godina, da bi tokom svega nekoliko godina bio skoro potpuno zamenjen perkusionim.

Izložba u u Muzeju Grada Novog Sada u Dunavskoj ulici 29 otvorena je do 16. oktobra, a prati je katalog u formi android aplikacije za android uređaje.

Do tada, novim idejama i konstrukcijama bile su potrebne decenije da bi bile prihvaćene i postale uobičajene.

Sagledavajući različite aspekte razvoja ovog sistema opaljenja moguće je pratiti i opšti tehnološki, društveni i politički napredak naše civilizacije.

Barut na ovom oružju i dalje se puni spreda, kroz cev, ali je sam način njegovog paljenja varnicom na udar doneo revoluciju u proizvodnji i korišćenju vatrenog oružja.

Niskokvalifikovani radnici uz pomoć mašina pokretanih parom uspevaju proizvoditi kvalitetno oružje do tada neverovatnom brzinom i u ogromnim količinama. Serijski i gotovo masovno proizvedeno oružje postaje znatno jeftinije, čineći ga dostupnijim širem sloju stanovništva.

Novoosnovani fabrički pogoni privlačili su jeftinu radnu snagu, što je neposredno uticalo na promenu društvenih okolnosti, naročito u zapadanim, evropskim zemljama.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.