Izložba o Podgrađu u Mađarskoj

VIDEO K9: Foto izložba "Petrovaradin - skrivene lepote", otvorena je juče u Budimpešti u kulturnom centru " Aranji tiz". To prilikom je istaknuto da će nakon završenog projekta obnove, petrovaradinsko Podgrađe odisati duhom starog vremena.

0
310

U Kulturnom centru “Aranji tiz” u Budimpešti do 12. septembra biće postavljena izložba pod nazivom “Petrovaradin- skrivene lepote”.

Izložbu fotografija na kojima su predstavljeni rezultati dosadašnjeg zalaganja i procesa obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave priredio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada u saradnji sa srpskom samoupravom V kvarta u Budimpešti.

Otvarajući izložbu predsednik novosadske Skupštine grada, Zdravko Jelušić istakao je da je mnogo zgrada u Petrovaradinu koje su projektovali Mađari i da se može reći da su najveći pečat ovom delu Novog Sada dali srpski i mađarski narodi.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika mr Siniša Jokić kazao je kako je ovo treća izložba koja prezentuje obnovu Podgrađa i kako posle decenija zapuštenosti i skrivenih lepota, Gradić tek sad dobija boje izgleda iz sredine 18. veka.

Projekat obnove Podrgađa finansira Grad Novi Sad uz podršku Republike Srbije i on se realizuje u okviru Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.