Izložba o Podgrađu u Mađarskoj

VIDEO K9: Foto izložba "Petrovaradin - skrivene lepote", otvorena je juče u Budimpešti u kulturnom centru " Aranji tiz". To prilikom je istaknuto da će nakon završenog projekta obnove, petrovaradinsko Podgrađe odisati duhom starog vremena.

255

U Kulturnom centru “Aranji tiz” u Budimpešti do 12. septembra biće postavljena izložba pod nazivom “Petrovaradin- skrivene lepote”.

Izložbu fotografija na kojima su predstavljeni rezultati dosadašnjeg zalaganja i procesa obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave priredio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada u saradnji sa srpskom samoupravom V kvarta u Budimpešti.

Otvarajući izložbu predsednik novosadske Skupštine grada, Zdravko Jelušić istakao je da je mnogo zgrada u Petrovaradinu koje su projektovali Mađari i da se može reći da su najveći pečat ovom delu Novog Sada dali srpski i mađarski narodi.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika mr Siniša Jokić kazao je kako je ovo treća izložba koja prezentuje obnovu Podgrađa i kako posle decenija zapuštenosti i skrivenih lepota, Gradić tek sad dobija boje izgleda iz sredine 18. veka.

Projekat obnove Podrgađa finansira Grad Novi Sad uz podršku Republike Srbije i on se realizuje u okviru Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.