Izložba o Petru Lubardi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 110 godina od rođenja slikara Petra Lubarde, od danas do 5. novembra, Novosađani će imati priliku da vide izložbu njegovih dela u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

0
745

Izložba Petar Lubarda predstavlja svojevrsnu retrospektivu o umetniku, ali je cilj takođe bio da se predstave i dva legata.

Jedan je legat Pavla Beljanskog, u kojem se nalazi devet dela Petra Lubarde, a Kuća legata iz Beograda predstavlja svoju kolekciju Lubardinih dela.

“Ono što je najveći doprinos Lubardinog slikarstva jeste promena koju je on doneo čitavoj umetnosti ovog podneblja sa tadašnjeg Jugoslovenskog prostora, oko 1950. godine, krajem 40. i početkom 50. godina, kada se rađa praktično ta nova koncepcija slike koja vodi ka apstraktnom slikarstvu i on je te prve pomake u najradikalnijem smislu učinio u našem slikarstvu”, rekla je Milana Kvas, kustoskinja.

Izložbu prati bogata dokumentarna građa koja je prilikom istraživačkog rada sakupljena i publikovana za ovu izložbu, kao i reprezentativan katalog.

“Ono što je jako bitno istaći za ovu izložbu je da se tu neka Lubardina dela prvi put izlažu, zatim da se neki dokumenti o Petru Lubardi prvi put pojavljuju u javnosti. Neću otkrivati šta, neka publika dođe da vidi. Vezani su za njegov rani period izlaganja u Rimu, za njegovu prvu samostalnu izložbu iz 1929. godine, zatim iz Kuće legata prvi put se izlaže jedno pozno delo iz sedamdesetih godina. Tako da će zaista imati prilike da vide nova otkrića o umetniku i veliki broj reprezentativnih dela Petra Lubarde”, navela je Kvas.

Besplatan ulaz za posetioce je svakog četvrtka. Tokom trajanja izložbe, četvrtkom u 19 časova posetioci će moći da vide filmske projekcije i prate predavanja koja će detaljnije objasniti sadržaj posatavke, dok će subotom biti organizovane radionice za decu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.