Izložba o običajima Rusina u Arhivu Vojvodine

VIDEO K9: Izložba o običajima Rusina u Vojvodini pod nazivom "Obredi prelaza u fokusu objektiva fotografa Budinskih" otvorena je danas u Arhivu Vojvodine.

188

Izložba pod nazivom “Obredi prelaza u fokusu objektiva fotografa Budinskih” otvorena u Arhivu Vojvodine, prikazuje detalje života rusinske nacionalne zajednice u Vojvodini u vremenu od Prvog svetskog rata do kraja šezdesetih godina XX veka.

Autorke izložbe su Mirjana Đekić i Ljubica Otić, a postavka je urađena u okviru projekta “Rusini u ciklusu životnih običaja” o posebnoj grupi rituala koji u svakoj društvenoj društvenoj zajednici označavaju prelazak pojedinca iz jednog statusa u drugi.

“Reč je o projektu koji se zove “Rusini u ciklusu životnih običaja” koji je finansirala Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada i koji obuhvata izložbu staklenih ploča fotografa Budinskih iz Ruskog Krstura, obuhvata tribinu o kulturnom nasleđu i važnosti uključivanja svih nas u procese očuvanja tog kulturnog nasleđa. Takođe obuhvata jednu radionicu za decu koju ćemo održati ovde u Arhivu Vojvodine u nedelju i još neke aktivnosti koje mi u Zavodu radimo u okviru digitalizacije našeg kulturnog nasleđa”, navela je Ana Marija Ranković, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina.

Običajna praksa vojvođanskih Rusina, zabeležena na snimcima, fotografijama, staklenim pločama, fotografa iz porodice Budinski, oca Osifa i sina Jovgena, svedoči o specifičnom identitetu lokalne zajednice Ruskog Krstura, koja je odlučila da ga, štiteći i čuvajući ovu zbirku, sačuva od zaborava.

Specifičnost ove izložbe je, kako je kazala, to što su ovi fotografi radili između dva svetska rata i ostavili značajan materijal za dalja istraživanja u sferi istorije, etnologije i kulture.

“Vrlo je interesantno zato što je ovde prikazan ciklus životnih običaja, obredi, od rođenja deteta do smrti praktično. Šta se tu sve dešavalo. I sami fotografi Budinski su jako interesantni jer su hroničari jednog vremena. I zaista su uspeli da prikažu Rusinsku zajednicu u jednom posebnom svetlu, jedne vrlo aktivne i vitalne zajednice, a opet malo zatvorene”, rekla je Ranković.

Ona je istakla da je veoma važno na ovakav način predstaviti rusinske običaje i kulturu široj zajednici i pomeriti fokus sa uobičajenih igračkih, pevačkih i gastronomskih manifestacija na ovakva dešavanja.

“Zaista imamo dobre utiske zato što smo doneli čak i neke eksponate iz Muzejsko-istorijske zbirke u Đurđevu. Tako da ovde možete da vidite i kako su se Rusini i Rusinke oblačili tokom tog perioda. Imamo razne materijale. Imamo fićule koje su žene stavljale u kosu kada su se udale već, kad su prestale da budu devojke, tako da kažemo. Imamo razne stolnjake. Tako da mislim da je to jedan deo našeg kulturnog nasleđa, naše istorije sa kojim ljudi mogu da se povežu još uvek”, kazala je Ranković.

Izložba je ranije prikazana u Svidniku u Slovačkoj, kao i u Beogradskom etnografskom muzeju. Zainteresovani će moći da je do 12. novembra pogledaju u Arhivu Vojvodine, a nakon toga biće preseljena u Ruski Krstur.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.