Izložba o Majskoj skupšini u Arhivu Vojvodine

VIDEO K9: U Arhivu Vojvodine otvorena je izložba arhivskih dokumenata od 17. do 19. veka, kao i postavka pod nazivom ,,Majska skupština i revolucija 1848/49.'' Ove dve tematske celine sastoje se od 80 digitalizovanih dokumenata,specifičnog likovnog, grafičkog i umetničkog izgleda.

0
462

Kroz izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom ,,Zbirka karata i planova” javnosti su predstavljeni planovi gradova, ulica, stambenih zgrada, crkava, kasarni, bolnica, ugostiteljskih objekata i škola.

Tu su i katastarske karte oranica, ostrva, reka i industrijskog nasleđa, kao i planovi građevinskih objekata u Novom Sadu, sve iz perioda od 17. do 19. veka.

“U ovoj galeriji prezentirane su mape i planovi unazad 200 godina koje poseduje Arhiv Vojvodine. To su karte reka, puteva, građevina i tako dalje i to predstavlja ustvari kulturnu baštinu ovih krajeva i oni imaju karakteristiku tu što su ta zdanja u velikoj meri i dan danas sačuvana”, naveo je Branimir Antić, direktor Arhiva Vojvodine.

Sugrađani su u prilici da vide građevinsku osnovu tih objekata rađenu u tom vremenskom periodu.

“I ova naša zgrada je pod zaštitom države. Ona je sagrađena 1903. godine, kao okružni zatvor, i takođe imamo i njihove planove, i to je više od 115 godina, tako da je to jako dragoceno i za naše arhitekte. Čak kada se rekonstruišu mnoge zgrade oni traže ove planove i statičke proračune tako da im je mnogo lakše kada imaju one izvorne planove, ovo je vizuelno jako atraktivno”, rekao je Antić.

Posebnu tematsku celinu čine dokumenta koja se odnose na čuvenu Majsku skupštinu koja je održana u Sremskim Karlovcima, kao i revolucionarne događaje iz 1848/49. godine.

“Ova izložba apsolutno ima značaj posebno sa svojom tematskom celinom, a to je upravo Majska skupština, odn. deo izložbe koji se odnosi na Majsku skupštinu, kao i na sve te revolucionarne događaje koji su se dogodili 1848. i 1849. godine. Posebno nam je značajno to u godini jubileja, u godini kada obeležavamo 170 godina od upravo te Majske skupštine 0747 naravno od naredne nedelje imaćemo aktivnosti na tu temu, ova izložba jeste početak obeležavanja svih tih budućih događaja”, kazala je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Arhiv Vojvodine se opredelio da prikaže javnosti ova malo poznata dokumenta budući da se ove godine obeležava 170 godina od održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.