Izložba o Ivu Andriću u Biblioteci Matice srpske

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja nobelovca Iva Andrića, Matica srpska priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Postavka se može pogledati u javnom katalogu biblioteke do 6. novembra, kao i na sajtu Matice srpske.

0
1135

 Autorke elektronske izložbe priređene u Biblioteci Matice srpske povodom ovog velikog jubileja su Daniela Kermeci i Marija Vaš, a postavku čini izbor dela Iva Andrića, mahom prvih izdanja, kao i literature o ovom nobelovcu.

“Mi smo se trudili da uz ta prva izdanja stavimo i neko novije izdanje, kao neku vrstu poređenja. Posthumno objavljen roman Omer-paša Latas takođe se našao na izložbi, a tu su još i Prokleta avlija, njegovo najkompleksnije delo i priređeni roman Na sunčanoj strani”, rekla je Marija Vaš, bibliotekarka Matice srpske.

U izložbu su uvrštena i tri toma Andrićevih dela koja su izašla u izdanju Izdavaćkog centra Matice srpske, ali i izdanje Andrićeve doktorske disertacije „Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine“. Izložba obuhvata i prevode dela ovog velikog književnika na brojne svetske jezike

“Interesantno je napomenuti da je 2011. godine u Nemačkoj izdata njegova doktorska disertacija, koju je on 1924. godine odbranio u Gracu, znači, ona je izdata u originalu jer ju je on napisao na nemačkom jeziku”, objasnila je bibliotekarka.

Osim njegovih dela, izložba obuhvata i literaturu o Ivu Andriću, u koju je uvrštena i prva studija o njemu autora Nikole Mirkovića, napisana 1938. godine. Uvršteni su i zbornici, kao i bibliografija Iva Andrića izdata 2011. godine, a koja je izrađena upravo u Biblioteci Matice srpske.

“U toj bibliografiji nalazi se preko 15.000 jedinica, a obuhvataju andrićeva dela od prve pesme objavljene 1911. godine, to je pesma Sumrak objavljena u Bosanskoj Vili, pa do izdanja o njemu i njegovih dela koja su izašla 2010. godine. U toj bibliogarfiji dela i prilozi su na srpskom i na još 49 jezika”, navela je Vaš.

Izložbu prate misli i beleške ovog velikog književnika odabrane iz njegovog dela Znakovi pored puta, a obiluje i fotografijama iz života Iva Andrića, uključujući i one sa dodele Nobelove nagrade 1961. godine u Stokholmu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.