Izložba o Gradini na Jelici u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: "Gradina na Jelici. Utvrđeni centar u Iliriku VI veka i višeslojno arheološko nalazište", naziv je izložbe svečano otvorene danas u Muzeju Vojvodine. Autor izložbe koju čini više od 500 eksponata uglavnom iz fonda Narodnog muzeja u Čačku je arheolog prof. dr Mihailo Milinković.

275

U Muzeju Vojvodine izloženi su rezultati tri decenije sakupljačkog rada arheoloških iskopavanja na lokalitetu Gradina na Jelici, u blizini Čačka.

Istraživanja se obavljaju u okviru naučnoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom prof. dr Mihaila Milinkovića, autora ove izložbe.

“Za tih 30 i nešto godina smo konstatovali da se na tom dominantnom uzvišenju, to je kota od 846 metara, nalaze ostaci iz nekoliko perioda, jer takvo mesto je bilo zgodno ljudima za naseljavanje u nesigurnim vremenima kad se biraju pozicije već po svojoj prirodi lakše za odbranu, znači ne u reci, ne uz reku, ne u rečnoj dolini, ne u niziji nego gore na brdu”, rekao je dr Milinković.

Za posetioce je izloženo je više od 500 predmeta grupisanih hronološki, tematski i prema nameni – od onih vezanih za istorijat istraživanja, do nalaza praistorijskog, rimskog, ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog perioda.

“Imamo ostatke iz praistorijskog perioda, iz ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog, pri čemu je najznačajniji horizont ranovizantijski, pričamo o vremenu VI veka, to je od prilike ono vreme kada se u Carigradu podiže crkva svete Sofije, od strane cara Justilijana koji je izvršio veliku obnovu gradova i ovde u ovim našim predelima, verovatno je Gradina u tom kontekstu i nastala”, naveo je dr Milinković.

Gradina na Jelici danas predstavlja jedno od najpoznatijih i najznačajnijih ranovizantijskih nalazišta, u vreme 6. i početka 7. veka nove ere u Srbiji i njenom okruženju. Ova izložba će u Muzeju Vojvodine biti otvorena do kraja avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.