Izložba o Gradini na Jelici u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: "Gradina na Jelici. Utvrđeni centar u Iliriku VI veka i višeslojno arheološko nalazište", naziv je izložbe svečano otvorene danas u Muzeju Vojvodine. Autor izložbe koju čini više od 500 eksponata uglavnom iz fonda Narodnog muzeja u Čačku je arheolog prof. dr Mihailo Milinković.

311

U Muzeju Vojvodine izloženi su rezultati tri decenije sakupljačkog rada arheoloških iskopavanja na lokalitetu Gradina na Jelici, u blizini Čačka.

Istraživanja se obavljaju u okviru naučnoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom prof. dr Mihaila Milinkovića, autora ove izložbe.

“Za tih 30 i nešto godina smo konstatovali da se na tom dominantnom uzvišenju, to je kota od 846 metara, nalaze ostaci iz nekoliko perioda, jer takvo mesto je bilo zgodno ljudima za naseljavanje u nesigurnim vremenima kad se biraju pozicije već po svojoj prirodi lakše za odbranu, znači ne u reci, ne uz reku, ne u rečnoj dolini, ne u niziji nego gore na brdu”, rekao je dr Milinković.

Za posetioce je izloženo je više od 500 predmeta grupisanih hronološki, tematski i prema nameni – od onih vezanih za istorijat istraživanja, do nalaza praistorijskog, rimskog, ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog perioda.

“Imamo ostatke iz praistorijskog perioda, iz ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog, pri čemu je najznačajniji horizont ranovizantijski, pričamo o vremenu VI veka, to je od prilike ono vreme kada se u Carigradu podiže crkva svete Sofije, od strane cara Justilijana koji je izvršio veliku obnovu gradova i ovde u ovim našim predelima, verovatno je Gradina u tom kontekstu i nastala”, naveo je dr Milinković.

Gradina na Jelici danas predstavlja jedno od najpoznatijih i najznačajnijih ranovizantijskih nalazišta, u vreme 6. i početka 7. veka nove ere u Srbiji i njenom okruženju. Ova izložba će u Muzeju Vojvodine biti otvorena do kraja avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.