Izložba o 9. novembru u Muzeju Grada Novog Sada

VIDEO K9: U Muzeju grada Novog Sada svečano je otvorena izložba „Dan za istoriju - 9. novembar 1918.“ autorke dr Agneš Ozer, postavljena povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad.

0
787

Stogodišnjica od završetka I svetskog rata vezana je i za Novi Sad, koji obeležava vek od ulaska srpske vojske na svoju teritoriju.

Vek od oslobođenja u Velikom ratu u Muzeju grada obeležen je postavkom građe vezane za ta istorijska dešavanja.

“Mi smo na ovoj prigodnoj izložbi postavili sve naše fotografije koje prikazuju taj događaj, znači, sam ulazak srpske vojske u Novi Sad i sva ostala dokumenta koja svedoče o tom danu”, istakla je dr Agneš Ozer, autorka izložbe.

Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, štampanih i drugih originalnih predmeta nastalih u sudbonosnim novembarskim danima tokom kojih je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.

“Sa ulaskom srpske vojske u Novi Sad, faktički, i u Novom Sadu prestaje rat, završava se I svetski rat i počinje 20. vek, jer mi istoričari sa završetkom tog rata počinjemo brojanje jednog novog veka, pa tako obeležavamo i taj korak Novog Sada u 20. vek “, rekla je dr Ozer.

Izložba „Dan za istoriju – 9. novembar 1918.“ postavljena je u Zbirci strane umetnosti, u zgradi ispred koje su zajedno 1918. godine prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce. Izložba će za sugrađane biti postavljena do kraja meseca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.