Izložba o 9. novembru u Muzeju Grada Novog Sada

VIDEO K9: U Muzeju grada Novog Sada svečano je otvorena izložba „Dan za istoriju - 9. novembar 1918.“ autorke dr Agneš Ozer, postavljena povodom obeležavanja 100 godina od ulaska Srpske vojske u Novi Sad.

565

Stogodišnjica od završetka I svetskog rata vezana je i za Novi Sad, koji obeležava vek od ulaska srpske vojske na svoju teritoriju.

Vek od oslobođenja u Velikom ratu u Muzeju grada obeležen je postavkom građe vezane za ta istorijska dešavanja.

“Mi smo na ovoj prigodnoj izložbi postavili sve naše fotografije koje prikazuju taj događaj, znači, sam ulazak srpske vojske u Novi Sad i sva ostala dokumenta koja svedoče o tom danu”, istakla je dr Agneš Ozer, autorka izložbe.

Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, štampanih i drugih originalnih predmeta nastalih u sudbonosnim novembarskim danima tokom kojih je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.

“Sa ulaskom srpske vojske u Novi Sad, faktički, i u Novom Sadu prestaje rat, završava se I svetski rat i počinje 20. vek, jer mi istoričari sa završetkom tog rata počinjemo brojanje jednog novog veka, pa tako obeležavamo i taj korak Novog Sada u 20. vek “, rekla je dr Ozer.

Izložba „Dan za istoriju – 9. novembar 1918.“ postavljena je u Zbirci strane umetnosti, u zgradi ispred koje su zajedno 1918. godine prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce. Izložba će za sugrađane biti postavljena do kraja meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.