Izložba “Ledena tišina” u KC NS

VIDEO K9: Kulturni centar Novog Sada i ove godine nizom kulturnih događaja obeležava jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada - Novosadsku raciju. U okviru programa „Ledena tišina“ prikazana je izložba slika koja je otvorena do kraja februara i tekstova objavljenih na ovu temu, dok je program upotpunjen i tribinama.

0
411

Izložba “Ledena tišina” je koncipirana tako da upozna posetioce sa tekstovima i fotografijama o tome šta se dešavalo tokom Racije i na koji način je ona sprovedena.

Tekstovi su pretežno iz knjiga Zvonimira Golubovića, kao i iz knjiga doktora Draga Njegovana. Deo izložbe posvećen je i obeležavanju Racije u prethodnim godinama.

“KCNS je organizovao izložbu Ledena tišina, zapravo to je već jedan tradicionalni program Kulturnog centra. Svake godine u dane Racije se organizuje jedna izložba i predavanje. Ove godine imamo tri predavanja. Jedno će biti o onome što je predhodilo Raciji, zatim o kolonističkim naseljima koja su najviše stradala i onda će biti jedno predavanje o mađarskom okupacionom sistemu, koji je u stvari omogućio da se ti veliki zločini dogode”, naveo je dr. Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine.

Tri predavanja će obeležiti ovu godinu i, koncipirana, sastoje se od predavanja doktora Draga Njegovana na temu “Ulazak Mađarske vojske u Bačku aprila 1941. godine”, zatim doktora Milana Micića pod nazivom “Kolonistička naselja u Bačkoj 1920-1941” i doktora Aleksandra Horvata “Mađarski okupacioni režim u Bačkoj 1941. godine.”

“Ono što je od izuzetnog značaja za svaki narod, kao i za svakog čoveka pojedinačno, to je kultura sećanja. Obeležavanje racije i tragičnih događaja, ne samo 1942. godine, već svog postradanja našeg naroda tokom Drugog svetskog rata, ne sme pasti u zaborav.
KCNS već godinama unazad obeležava ovaj tragičan događaj u istoriji Novog Sada i ova izložba predstavlja neku vrstu sižea šta smo radili godinama unazad”, rekao je Bojan Panaotović, direktor KCNS.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.