Izložba “Laza Kostić” u Muzeju Vojvodine

VIDEO K9: Zaljubljenici u delo Laze Kostića imaju priliku da u Muzeju Vojvodine pogledaju izložbu posvećenu ovom velikom pesniku, dramskom piscu, estetičaru, književniku, kritičaru, misliocu i prevodiocu. Posetiocima je predstavljen deo njegove zaostavštine kao i njegovi lični predmeti.

745

Gradski muzej Sombor predstavio je Novosađanima projekat „Zaostavština dr Laze Kostića u zavičajnoj zbirci likovne umetnosti Gradskog muzeja Sombor“.

Jedno od najvrednijih kulturnih znamenja ovog prostora iz oblasti očuvanja istorije, kulture i umetnosti dostupno je na nekoliko nivoa prezentacije, putem izložbe, kataloga, dokumentarno­igranog filma, stručnih vođenja i muzejskih igraonica.

Prema rečima autorke izložbe Zore Šipoš, Laza Kostić kao izuzetno pametan čovek i poliglota, mogao je da ostane u bilo kojoj evropskoj metropoli, ali njegov značaj je još veći utoliko što je odlučio da se vrati u Srbiju.

“On je ipak došao u jedan mali grad ne bi li mogao da uradi sve, ne samo za svoj narod, nego za sve narode ovog sveta. Čovek kad radi dobro delo, radi za opštu dobrobit, a mislim da je on bio taj čovek. Čuven je, naravno, kao pesnik i treba da ostane tako”, rekla je Šipoš.

Objedinjenjem celokupnog rada i delovanja, kroz bogatu istorijsku i arhivsku građu, a pre svega kroz eksponate likovne i primenjene umetnosti koji su otkupljeni iz zaostavštine čuvenog pesnika, doktora prava, društvenog i javnog radnika, dr Laze Kostića, dat je doprinos kulturi i umetnosti, istakla je autorka.

Na otvaranje izložbe došao je i Boško Brzić, koji je u rukama nosio sliku učitelja Laze Kostića, koju je doneo kao svoj prilog izložbi. Učitelji su oni koji usmeravaju dalje, smatra ovaj magistar književnih nauka u penziji.

“Laza je bio jedan od najistaknutijih srpskih pesnika. Te stvari nisu tako bitne koliko taj pesnički, stvaralački rad Laze Kostića. I sad, kad sam ja nabavio fotografiju Lazinog učitelja, to je kao kad bi se nabavila fotografija recimo učitelja Emila Zole ili Lava Tolstoja”, kazao je Brzić.

Na izložbi je predstavljena i jedna od najpoznatijih Lazinih pesama “Santa Maria della Salute”, posvećena Lenki Dunđerski. Ova nadaleko prepričavana ljubav dovela je na izložbu i posetioce iz Bečeja, koji su poželeli da saznaju nešto više o Lazi Kostiću, osim ove priče koja je vezana za njihov kraj.

Izložba o velikom srpskom pesniku Lazi Kostiću otvorena je Muzeju Vojvodine do 29. februara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.