Izložba “Kvir Evropa” od srede u Kineskoj četvrti

Izložba "Kvir Evropa" biće otvorena u sredu, 23. novembra u Kreativnom distriktu (Kineskoj četvrti), u prostoru "Skladište".

0
17

Postavku organizuje Merlinka festival u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Izložbu čini 56 fotografija, 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.

Rusija je krajem oktobra proširila postojeću zabranu promocije “LGBT propagande” među maloletnicima kako bi uključivala ljude svih uzrasta, što bi predstavljalo zabranu svakog spominjanja i prikazivanja LGBT osoba, od interneta do knjiga, filmova, reklama, te izložbi. Slični glasovi se mogu čuti i u Srbiji, ali i pojedinim članicama Evropske unije. 

Vidljivost i sloboda ekspresije je sastavni deo egzistencije svake osobe, pa samim tim i važan deo egzistencije LGBT osoba! Slobodan život ne može i ne sme biti ograničen sa četiri zida, jer ako jeste oni predstavljaju zatvorske zidove.

Zato fotografije koje čine ovu izložbu prikazuju sve aspekte LGBT egzistencije, od intimnosti i erotike u četiri zida do šetanja, zabave i uživanja u slobodi van četiri zida. 

Ali nije sve tako “ružičasto” u Evropi, jer homofobija ume da pokaže svoje ružno lice čak i u tim progresivnim i homofilnim zapadnim državama, a naročito na istoku. Borba protiv homofobije je konstantna i nikada neće biti gotova, jer nam iskustvo pokazuje da prava koja su osvojena mogu biti vrlo lako oduzeta.

Otvaranje izložbe je u 18 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.